2018. január 16., kedd

A LENGYEL ÉS A MAGYAR KÉRDÉS SOKKAL KOMOLYABB BAJ AZ EU SZÁMÁRA, MINT A BREXIT, EGYENESEN ÉLETVESZÉLY - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.16.


- Soros György nem akarja hagyni, hogy nacionalista populisták szétzúzzák az életművét

- A választási kampány finisében kínos helyzetbe került Orbán Viktor, amiért eltitkolta 1300 menekült befogadását

- Magyarországon minden "kaputt" és ha így folytatódik, az ország átvitt és konkrét értelemben is teljesen bezárkózik

FT

Soros György felveszi a kesztyűt populista ellenfeleivel szemben, miután alapítványai, amelyek egykor a demokrácia terjedésének jelképei voltak, napjainkban az újjáéledő nacionalizmus célpontjai. Az üzletember ellen rengeteg összeesküvés elmélet van forgalomban a világszerte, ezek közül komolyabb a sokmilliárd közpénzből finanszírozott magyar hivatalos propaganda. Így az, hogy az egyik Fidesz-képviselő közzétette egy leölt, megperzselt disznó fényképét, rajta a felirattal: Ő volt SOROS. Vagy hogy a milliárdos is beismerte: bezárás fenyegeti a CEU-t a törvény miatt, amely a bírálók szerint a tanszabadságot célozta meg. A Soros elleni támadások a döbbenetesen változó politikai viszonyokról árulkodnak, főleg Közép- és Kelet-Európában. Ő maga azt mondja, az egész nagyon déjá vu, azzal az eltéréssel, hogy a világban most a nacionalizmus az uralkodó ideológia. Az EU az összeomlás szélére jutott, Oroszország viszont mind inkább jön fel.

A történész, Ann Applebaum azt hangsúlyozza, a befektető, zsidó pénzember lévén, kényelmes ellenség az olyan vezetők számára, mint Orbán Viktor. Nem akarnak nyíltan Amerika- vagy unióellenesek lenni, ezért találták meg mumuskén Sorost, aki a Nyugatnak az általuk nem szeretett részét testesítik meg. Közben pedig rájátszanak az antiszemitizmusra. Az üzenet egyszerűbb, régi időkre nyúlik vissza. A kampány láttán Soros ragaszkodott ahhoz, hogy vissza kell lőni. Személyes vagyon túlnyomó részét átruházta a Nyílt Társadalom Alapítványoknak, hogy serkentse a demokráciák megerősödését. Úgy fogalmaz, hogy igen szerencsés az ellenségeivel, mert azok még inkább meggyőzik arról, hogy harcolni kell a helyes ügyért. Az elmúlt 35 évben csaknem 14 milliárd dollárt adott főleg az oktatásra és az egészségügyre. Bírálói szerint még ma is ő határoz meg mindent az alapítványoknál, ezért kiszámíthatatlan liberális szuperhatalomnak minősítik.

Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazza meg, hogy itt a demokrácia két felfogása csak össze: Soros szerint a civil társadalomnak ellenőriznie kell a hatalmat, ám csak a törvényesen választott képviselők alakíthatják legálisan a politikát. Hozzáteszi, hogy a befektetőre és a civil szervezetekre nem voksolt senki, mégis bele akarnak avatkozni a politikai döntésekbe. Az OSF egyik vezetője szerint ugyanakkor a populista vezetők azt hiszik, hogy a politikai csak az övék, ha bárki bírálja őket, az belegázol a felségterületükbe. Maga Soros úgy gondolja, hogy a támadások többsége Oroszországból indul, mert Putyin nem kedveli őt, amiért annak idején kifogásolta az orosz elnök több húzását és támogatta az akkori grúz elnököt, Szakasvilit. Utóbbiról ma már ő is azt vallja, hogy tévedés volt.

Patrick Gaspard, az OSF új elnöke rámutat, hogy a támogatások elosztásáról Sorostól függetlenül határoznak, és nagyon ügyelnek arra, hogy ne adjanak pénzt pártos politikai célokra. Az emberbarát azt mondja, hogy hibai ráébresztették: nagyobb távolságot kell tartania az érintett államok belpolitikájától. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. De azért sokat elárul terveiről, hogy Gaspard-ot, az Obama-féle Fehér Ház politikai igazgatóját állította a decentralizált alapítványi szerkezet élére. Ez arra utal, hogy a jövőben nem riadnak vissza a politikai ütközésektől, legyen szó pl. a korrupcióról vagy a migrációról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.