2018. január 3., szerda

A VILÁGNAK JOBBAN KELL AZ EU, MINT EDDIG BÁRMIKOR - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.03.


- Eljött az ideje, hogy az unió együttesen lépjen fel a populizmussal, a reakciós nacionalizmussal szembe szemben

- Polarizálódnak a V4-ek. Lehet, hogy már elvesztették a méregfogukat

- Németország nem tehet szemrehányást Orbánnak, amiért az ellenzi az oroszellenes szankciókat, hiszen Berlin az Északi Áramlat 2 kapcsán maga is összeszűri a levet Putyinnal

Guardian

A lap úgy látja, hogy a világnak minden eddiginél nagyobb szüksége van az unióra. A vezércikk szerint örvendetes, hogy az EU kitart minden válságon keresztül, így javarészt túlzottak a szervezet végéről szóló jövendölések, de az biztos, hogy a szervezetnek a jövő érdekében közelebb kell kerülnie a polgárokhoz, bizonyítva, hogy képes megoldani azok gondjait és fenntartani az értékeket. Igaz rá, amit Voltaire mondott, hogy ha nem lenne, ki kellene találni. Hiszen szinte páratlan módon vegyíti a demokráciát, az egyéni szabadságjogokat, a piacgazdaságot és a társadalmi igazságosságot. Éppen ez utóbbit kell főként szorgalmaznia, ha meg akar újulni. A verseny és a szolidaritás kérdésében pedig a hangsúlyt a szolidaritásra kell helyeznie.

Ha virágzik az EU, az jó az egész világ számára, mert egyre több a bizonytalansági tényező Trump, a nemzetközi instabilitás és viszályok, valamint a Kína felemelkedését övező kérdések miatt. Az EU a szabályokra épülő rend híve, elutasítja az amerikai kormányzat egyszerűsítő és veszélyes retorikáját a globális színtérről. De meg kell erősíteni értékorientált, szociálisan gondolkodó vállalkozásként, amiben igen fontos a humanitás és a menedék, ha hű akar maradni törekvéseihez, és nem akarja, hogy úgy tartsák számon, mint a szögesdrótok övezetét, amely diktátorokra és fegyveres milíciákra plántálja át a migráció problémáit.

Az EU könnyen lehet homokzsák. Politikusok gyakran okolják Brüsszelt a saját kudarcaikért, rá hárítják a felelősséget olyan döntésekért, amelyeket zárt ajtók mögött maguk is megszavaztak. Európának új célokat kell kitűznie, amihez politikai akarat és az eddiginél befogadóbb megközelítés szükséges. Nem tudja vezetni a világot, szerepe mégis kulcsfontosságú, mert másutt illiberális hatalmak igyekeznek átalakítani a nemzetközi normákat és gyakorlatot. Egyetlen ország sem képes hatékonyan orvosolni a gondokat, ha egymaga vág neki a feladatnak. Nem szabad sorsszerűnek tekinteni a reakciós nacionalizmust vagy a szétforgácsolódás veszélyét. A populizmus továbbra is létezik, de erős az ellenállás vele szemben. Itt az idő, hogy összefogják ezeket az erőket.

euobserver

Az elmúlt év alapján repedéseket és megosztottságot lát az elemzés a Visegrádi Csoportban. Leginkább abban térnek el vélemények a négyek között, hogy miként viszonyuljanak az unióhoz. A migrációs válsággal a háttérben, Magyarország és Lengyelország az illiberális demokráciát forszírozza, de a tömb egészét jellemzi az euroszkepticizmus. Megtapasztalva a V4-eknél a szolidaritás hiányát a menekültügyben, több tagállam felvetette, hogy a magországoknak szorosabbra kellene fűzniük az integrációt, magukra hagyva a vonakodó tagokat. A kétsebességes Európa forgatókönyve találkozott a négyek mélyen ülő félelmével, hogy másodosztályú polgárokként kezelik őket az EU-ban, ezért vehemensen tiltakoznak, és azt hangoztatják, hogy egy ilyen terv az unió széteséséhez vezetne.

A kelet-nyugati ellentétek még kézzel foghatóbbá váltak a kiküldetésben dolgozók, bizonyos élelmiszerek minősége kapcsán. A menedékrendszer reformja ugyanakkor feltárta a repedéseket a visegrádiakon belül. Szlovákia visszafogta a hangot a migránsok ügyében és befogadott vagy fél tucat menedékkérőt. Fico jelezte, hogy országának a belső körön belül van a helye. Szíjjártó Péter ugyan nemrégiben a csoport egységét hangoztatta, ám a magyar és a lengyel illiberális törekvések mérgezővé váltak. Románia és Bulgária nem kíván csatlakozni a tömbhöz, ellenben az lökést kapott a cseh Babis, illetve az osztrák Kurz győzelme folytán. Még az is lehet, hogy Ausztria társul a négyekhez. A csoportnak alkalmat kínál az együttműködésre, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a következő hétéves költségvetésről az EU-ban. Ám a támogatásokért vívott verseny fokozhatja is a nézeteltéréseket. Nem kizárt, hogy a lobbitömörülés jövője az eddiginél töredezettebb és kevésbé drámai lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.