2018. január 14., vasárnap

KATASZTRÓFÁBAN ÉLÜNK - MISETICS BÁLINT: A SZEGÉNYEK FÖLÖTTI ÍTÉLKEZÉSRE NINCS SE SZÜKSÉG, SE BOCSÁNAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.01.14.



A Fidesz-kormány szegényellenessége az egész ország élhetőségét rombolja – állítja Misetics Bálint szociálpolitikus. Úgy gondolja, a jelenlegi perverz újraelosztás haszonélvezői között is sokan vannak, akik nem értenek egyet azzal, hogy a szegényektől elcsalt pénzt nekik adják. Ők miért ne támogathatnának olyan szervezeteket, amelyek a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésén fáradoznak? Misetics meggyőződése szerint a szolidaritás erősítésének gondolatával Magyarországon ma lehet politikai támogatást szerezni.

A jelenlegi kormánypártokat nem érdeklik a szegények, az általuk uralt Országgyűlés tehát nem fog törvényt hozni a szociális minimumról. Ez azonban nem mentesít minket az erkölcsi és intellektuális kihívástól, hogy azon gondolkodjunk, mi az, aminek benne kellene lennie egy ilyen jogszabályban. Ha a jó kormányzás lenne a cél, és nem valami más.

– Ha csak egy dolgot lehet kiemelni, akkor a legfontosabb a garantált minimumjövedelem lenne, ami biztosítaná, hogy egy meghatározott szint alá senki sem zuhanhat. Ez az Európai Unió jóléti államaiban bevett ellátási forma.

Tehát nem azonos a sokat vitatott alapjövedelemmel.

– Nem. Bár én személyesen az alapjövedelem bevezetését is támogatnám, az egyelőre középtávon sem tűnik politikailag megvalósíthatónak. Az alapjövedelem azt jelentené, hogy minden állampolgár további feltételek nélkül kap egy azonos összegű támogatást. A minimumjövedelem ezzel szemben úgy működik, hogy egy meghatározott megélhetési szintet, mondjuk fejenként havi ötvenezer forintot mindenki számára garantálunk. Ha valakinek nincs jövedelme, akkor 50 ezer forintot kap, ha viszont havi 35 ezer forint a rendszeres bevétele, akkor a maradék 15 ezret kapja meg. Ez tehát rászorultság alapján járna, sokkal kisebb a költsége, és vélhetően nem váltana ki olyan erős politikai ellenállást, mint a feltétel nélküli alapjövedelem. Hátránya viszont, hogy nem mindenkihez jutna el, aki jogosult lenne rá. Minden olyan ellátásból sokan kimaradnak, amit igényelni kell, aminek a jogosultságát bizonyítani kell.

Éppen a legelesettebbek, a legkevésbé tájékozottak, a legügyetlenebbek eshetnének ki.

– Igen. Ennek ellenére sokakat megszabadíthatna a nyomortól, ha aránylag könnyű volna hozzáférni, és legfeljebb olyan együttműködési kötelezettségek kötődnének hozzá, amelyek nem büntető jellegűek, és a munkanélküliek esetében valóban elősegítik a munkaerőpiaci részvételt.

A közmunkában való részvétel nem ilyen?

– Annyira nem ilyen, hogy pont ellenkező a hatása: jelenlegi formájában inkább akadályozza az elsődleges munkaerőpiacon való részvételt, helybenjárásra ösztönöz. A minimumjövedelemhez viszont hozzá lehetne kötni a családsegítő központtal való együttműködést, például képzéseken való részvételt. Ismétlem, fontos, hogy a feltételek ne legyenek büntetőek, nem adhatnak lehetőséget az önkényeskedésre, mint a mai önkormányzati ellátások, amelyek keretében az önkormányzat előírhat szinte bármit. Milyen gyakran nyírják a füvet, elég tiszta-e a fürdőszoba és így tovább. Elő is írnak egy csomó olyan dolgot, ami lehetőséget ad a helyi politikusoknak és hivatalnokoknak, hogy ítélkezzenek, és még a minimális segélyektől is megfosszanak elesett embereket. Erre nincs se szükség, se bocsánat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.