2018. január 11., csütörtök

ORBÁN TÖBB PÉNZT AKAR AZ UNIÓTÓL, EZÉRT KÍNÁVAL FENYEGET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.01.11.


- Szíjjártó Péter elutasítja a nyugati bírálatokat a menekültekkel szembeni bezárkózás kapcsán

- Egy amerikai szenátusi vizsgálat szerint az oroszok vaskos aknamunkát folytatnak Magyarországon

- Magyarországon demokratikusan hatalomra került miniszterelnök rombolja le a demokráciát

Die Welt

1. A tudósítás azt emeli ki Orbán Viktor tegnapi berlini előadásából, hogy a magyar vezető már alternatívákkal fenyegetőzött arra az esetre, ha Németország nem tud túljutni a politikai holtponton. De más magas rangú európai részvevők is arra használták fel a lap hagyományos világgazdasági fórumát, hogy a német vezető szerep fontosságára emlékeztessenek. A magyar miniszterelnök egyértelmű felhívást intézett Berlinhez, mondván, hogy 2018 döntő lesz Európa számára. Meg kell védeni Schengent, hogy erősítsék az EU versenyképességét. Ugyanakkor a házigazda Springer-cégcsoport elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy világszerte feljövőben vannak a tekintélyelvű rendszerek, a migráció és az egyre radikálisabb iszlám félelmet kelt. Európa pedig a létét fenyegető válságba süllyedt. Hogy a német vezetési vákuum milyen következményekkel jár, az mutatta Orbán Viktor, aki megpróbálta offenzíven nyomás alá helyezni az európai partnereket. Azt hangoztatta, hogy a kontinens középső részén óriási szükség van az infrastruktúra fejlesztésére. Elegendő pénz kell, hogy új utakat, vezetékeket lehessen építeni. Ha erre az unió nem képes, akkor majd Kínához fordulunk – jelentette ki.

2. Magyarország a menekültügyben kitart a bezárkózás mellett. Ezt Szíjjártó Péter közölte Berlinben német kollégájával. Arra hivatkozott, hogy a segítséget a válságövezetekbe kell elvinni, ahelyett, hogy Európa importálná a gondokat. Arról is beszélt, hogy a külső határok védelme igen fontos a magyar kormány számára. Azt pedig az EU-nak kell eldöntenie, hogy ki léphet a területére és ki nem. A vitát azonban civilizált módon, a tények alapján is meg lehet vitatni – tette hozzá. Kerülni kellene közben a képmutatást és a vádaskodást. Az újság idézi, hogy a magyar vezetés elveti a menedékkérők befogadását, amivel kivívta a németek bírálatát is. A Bizottság pedig perbe fogta az országot az Európai Bíróságnál, a lengyelekkel és a csehekkel egyetemben.

Frankfurter Rundschau

A kommentár különös fegyverbarátoknak nevezi a CSU-t és Orbán Viktort, rámutatva, hogy a közelgő választásokon mindkettő számára az abszolút többség a tét, és ennek érdekében minden eszközt megengedhetőnek tartanak. A magyar vezető nemzeti forradalmat hirdet és élvezi, hogy a bajor párt nemzetközi tekintélyéből rá is hull. Igencsak harcias hangot használt a keresztényszociálisok tanácskozásán, és ez elegendőnek tűnik, hogy a házigazdák ismét magukhoz csábítsák azokat a jobboldaliakat, akik időközben átálltak az AfD-hez. De szinte még az is belefér, hogy a bajorok tanulni akartak egy s mást a vendégtől az illiberális demokrácia kapcsán Hiszen egyetlen szóval sem bírálták az Alkotmánybíróság folyamatos hatalomfosztását, az állami média teljes ellenőrzését, a tudomány és az igazságszolgáltatás szabadságának mind erőteljesebb korlátozását. Szintén tabutéma volt a nemrégiben indított uniós kötelezettségszegési eljárás, valamint a Soros elleni antiszemita kampány is.

Ám ez nem csak bajor földön zavaró. Paul Lendvai azt írta, hogy a CSU udvarol Orbánnak, de ezzel gúnyt űz az EU döntéseiből és választási segítséget nyújt egy szilárd lábakon álló kleptokráciának. Közben Heller Ágnes és egy-két útitársa kiszámíthatatlan úton halad: mivel meg kell akadályozni a Fidesz győzelmét, összefogásra buzdítanak a Jobbikkal az egyéni választó körzetekben. Mennyire kétségbe lehet esve a magyar ellenzék, ha a demokrácia visszaállítására éppen az ultrajobboldaltól remél taktikai segítséget! Az elemzés idézi Brecht Kurázsi mamájából, hogy aki az ördöggel akar reggelizni, annak hosszú kanálra van szüksége. Ám nincs olyan hosszú kanál, amellyel a Pokol tányérjából lehetne enni, anélkül, hogy az ember meg ne égetné magát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.