2018. február 3., szombat

STOP, SOROS! - A MÉDIATÉRBEN EGY HADIHAJÓ ÁLL SZEMBEN EGY PAPÍRCSÓNAKKAL - PÁROS INTERÚ KARSAI DÁNIELLEL ÉS SIMON ANDRÁSSAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.02.03.


Egyelőre nincs hatékony eszközünk a napirendképző kommunikációval szemben. De az önálló média el tudja dönteni, hogy mit tesz közzé, mivel foglalkozik, és milyen terjedelemben – mondja Simon András, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, kommunikációs szakember, az ATV műsorvezetője a Stop, Soros! törvénytervezet kapcsán. Karsai Dániel alkotmányjogi és emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd, aki több civil szervezetet is képviselt, úgy véli, arról kellene beszélni, hogy a jogszabálynak valójában mi a célja. A tervezetet silány jogalkotási produktumnak tartja, amely nem felel meg a normavilágosság elvének, sérti az egyesülési jogot, a politikai szólásszabadságot és a diszkrimináció tilalmát.

A kormány Stop, Soros!-ra keresztelt javaslata adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatásában részt vevő szervezeteket, 25 százalékos illetéket szabna ki a külföldről érkező támogatásokra, illetve bevezetné az idegenrendészeti távoltartást. A tervezet megfelel a szakmaiság követelményének?

Karsai Dániel: Ennek a törvénytervezetnek van száma, elnevezése, részletes és általános indoklása, szerepelnek benne paragrafusok. De legalább hússzor el kell olvasni, mire megérti az ember. Olvastam olyan mérvadó véleményt, hogy a szöveget szándékoltan írták ennyire ködösre, hogy megfeleljen az uniós elvárásoknak, de lehessen úgy alkalmazni, ahogy ők akarják. Silány jogalkotási produktumnak tartom. Persze veszélyes, ha törvény lesz belőle, de a szöveg nyilvánosságra hozatala most csak politikai aktus, a választási kampány része. Ez a törvény semmilyen alkotmányossági próbát nem állhat ki. Az Eötvös Károly Intézet írt róla egy tanulmányt, az Átlátszón is elemezték, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt kell csinálni. Elfogyott a türelmem, hogy triviális dolgokról vitatkozzunk.

Miért?

K. D.: Mert úgy tűnik, mintha lenne Soros-terv vagy migránsveszély, abban a formájában, ahogy a kormány tálalja. A jogszabály nem felel meg a normavilágosság elvének, sérti az egyesülési jogot, a politikai szólásszabadságot, a diszkrimináció tilalmát, és még sorolhatnám.

Az újságíró, még ha propagandának tartja is, nem hagyhatja figyelmen kívül a jogszabályt. Hírértéke van, közölnie kell.

Simon András: A politikai kommunikációnak az a célja, hogy minél több embert az általa képviselt világlátás, értékrend mögé sorakoztasson fel. Ehhez alakítja ki kommunikációs eszközrendszerét, amiben a kampánynak, a botránynak, a propagandának vagy a manipulációnak kitüntetett szerepe van. A propaganda rosszul cseng, de értéksemleges. Propagandán azt értjük, amikor a kommunikációnak nevezett sokcsatornás eszközrendszer minden csatornáján ugyanazt az üzenetet közvetítik egy adott cél elérése érdekében. Ezt hívjuk papagájkommandónak a hétköznapi beszédben. A manipuláció már veszélyesebb, mert torzítja a valóságot. A Stop, Soros! a napirendképző kommunikációba illik: politikai aktorok megtervezik, hogy mit adnak a médiának, az miről beszéljen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.