2018. március 2., péntek

ORBÁN VÉGÉRVÉNYESEN TÚLJÁRT AZ EU ESZÉN? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.02.


- Hogy az EU használni tudja eszköztárát Magyarország ellen, ahhoz szükség volna Orbán együttműködésére is

- A Fidesz mégsem tágít Sorostól a kampányban

- Ausztria nem szeretne a magyar kormány farvizén haladni


Wall Street Journal

Az unió-tag Magyarország problémája az EU, Európa legnagyobb gondja viszont a magyarokkal az, hogy Brüsszelnek nincs igazán jó módszere az olyan bajok kezelésére, mint az Orbán-kormány. Így foglalja össze budapesti látogatása tapasztalatait az újság egyik neves szemleírója. Hozzáteszi, hogy ez a képlet megkérdőjelezi a szervezet önképét. A tudósítás a választások fő tétjének azt nevezi, szerez-e kétharmadot a Fidesz, amivel azután Orbán kénye-kedve szerint alakíthatja az alkotmányt. Márpedig ez újabb csapással érne fel a demokrácia számára. Hiszen négy éve meghirdette az illiberális államot és a szót tett követte. A sajtó nagy része a kormánypárt propaganda eszköze lett, amit azután a miniszterelnök orwelli módon használ. Sorost találta meg mumusnak a hazafias érzelmek felkorbácsolására. A támadások nem tűnnek nyíltan antiszemitának, de eléggé útszéliek. Orbán az üzletember ellen feltüzelt érzelmekkel igazolta, hogy lecsapott a civil szervezetekre.

Ezek az illiberális tényezők önmagukban nem magyarázzák meg, hogy miért tart a Fidesz szinte ellenállás nélkül az újabb siker felé. A magyar politika többi része zűrzavar, az MSZP lejáratta magát. Összefogva az ellenzék helyeket tudna elvenni Orbántól, de inkább belvitákba bonyolódik. Az EU számára a megoldhatatlan feladat ott jelentkezik, hogy mindebben hol végződik a demokrácia, és hol kezdődik az illiberalizmus. A Soros elleni nacionalista kirohanások esztelenek, akár csak Brüsszel kívánsága, hogy Magyarország és más államok migráns-ügyben mutassanak szolidaritást a németek erkölcsi páváskodása iránt.

Orbán barátsága Putyinnal bizonyosan stratégiai fenyegetés a Nyugat számára, egyben pedig riasztó, hiszen Magyarország döntéseket vétózhat meg. De persze lehet, hogy e tekintetben a németek lepipálják Budapestet, hiszen építik az új gázvezetéket, Ukrajnát elkerülve. Ám mindez nem mentség a magyar kormányfő részére. Az unió viszont jogászkodással reagál arra, hogy a magyarok és mások visszalépnek a demokrácia területén. Orbán ügyes abban, hogy átgázoljon az EU demokratikus normáin, miközben lábujjhegyen kerüli meg a szabályok betűjét. És Brüsszel nehezen találja meg a választ, ha egy olyan feltörekvő erős ember, mint Orbán, kijátssza az ellenőrző mechanizmust, amely kötött feladatlistákkal dolgozik. Mert ahhoz a másik részről némi politikai lemondás és demokratikus beleegyezés szükségeltetne, hogy a módszer eredményre vigyen. A magyar politikus bekerítette az EU-t.

Reuters


Az Európai Parlament támogatja, hogy a Bizottság tegyen példátlan büntető intézkedéseket a lengyel kormány ellen az igazságszolgáltatás és a közmédia reformja miatt, mivel az fenyegeti a jogállamot. Nem valószínű persze, hogy a folyamat eljut a lengyelek szavazati jogának felfüggesztéséhez, miután eleve vétót jelentett be Orbán Viktor, akiről persze az EU szintén úgy gondolja, hogy lerombolja a fékeket és ellensúlyokat. Ám akár lesz magyar közbelépés, akár nem, Varsó számára politikailag kínos volna, ha szavaznának a szankciókról. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy a tagállamok csökkentik a lengyeleknek jutó támogatást a következő pénzügyi időszakban. A PiS-kabinetnek 18 napja van, hogy válaszoljon a brüsszeli aggályokra. Ugyanakkor Lengyelországban tegnap életbe lépett az Izrael és az Egyesült Államok által kifogásolt holokauszt törvény, ami megint jelzi, hogy az ország mind inkább elszigetelődik a nemzetközi porondon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.