2018. március 25., vasárnap

ÚJ NÉMET KORMÁNY - KÉRDŐJELEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KASZA LÁSZLÓ
2018.03.23.


Szemtanúk szerint Angela Merkel úgy izgult múlt szerdán a kancellári eskü letétele előtt, mint egy érettségire készülő diáklány. Mielőtt odalépett az új kormányt föleskető, kerekes székében ülő parlamenti elnök, Wolfgang Schäuble elé, idegesen igazgatta frizuráját, kétszer is újragombolta elegáns fehér kabátkáját. De aztán már nyugodt hangon mondta az eskü szövegét, kiegészítve az önként választott mondattal, hogy „Isten engem úgy segéljen”. A díszemelvényen ott ült Merkel kilencvenkét éves édesanyja, és ezúttal férje, Joachim Sauer kémiaprofesszor is, aki azzal szokta kimenteni magát a protokolláris kötelezettségek alól, hogy „hallgatóimnak nagyobb szükségük van jelenlétemre, mint Angelának”.

Angela Merkel negyedik fölesketése – ez más szavakkal mostanra tizenkét év kancellárságot jelent, nemcsak azért érdemel külön említést, mert a Szövetségi Köztársaság eddigi nyolc kancellárja közül rajta kívül csak kettő, Konrad Adenauer és Helmut Kohl volt ilyen hosszú ideig kormányfő. Fontosabb, hogy ő az első kancellár asszony. Eddigi kormányfői tevékenységének is egyik fő célja volt a nők egyenjogúsítása, arányuk növelése vezető társadalmi, gazdasági, politikai pozíciókban. Az új CDU/CSU–SPD koalíciós kormány összetétele számottevő előrehaladás e téren. A tizenöt miniszteri tárca közül hatnak tulajdonosa nő. Ráadásul a kancellár is asszony. Viszont alul vannak reprezentálva a volt NDK tartományainak képviselői. Csak az új családügyi miniszter, Franziska Giffey származik Berlin egykori szovjet zónájából, Neuköllnből. Kinevezésének oka és körülményei sokakat emlékeztetnek Angela Merkel huszonnyolc évvel ezelőtti miniszteri kinevezésére.

Kohlnak, az „újraegyesítés kancellárjának” szüksége volt a proporció miatt egy nőre, és Keletről Angela Merkelt, az utolsó keletnémet kormány szóvivőjét javasolták neki. Azaz megfelelt mindkét várakozásnak: nő volt, és az ország keleti részéből származott. Kohl kinevezte a szerinte jelentéktelen politikust „az ifjúság és a nők ügyeit intéző” miniszternek. Később neki adta az ugyancsak fölöslegesnek ítélt környezetvédelmi tárcát is. Nem tartotta sokra miniszterét, a nevét sem jegyezte meg, csak úgy beszélt róla, hogy „a lány odaátról”. Aztán ez a lány odaátról volt az, aki elsőnek kezdeményezte Kohl leváltását a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közölt híres cikkével: „Tizenhat év elég volt, kancellár úr”. Azt persze nem tudjuk, hogy a Merkel–Giffey párhuzam a jövőben is érvényes lesz-e. Azt azonban igen, hogy a 39 éves szociáldemokrata politikus, Franziska Giffey kerületi polgármester asszonyként jó nevet szerzett magának az ország egyik legtöbb feladatot adó körzetében, Neuköllnben. Több mint száz (!) nemzet képviselője él ebben a keletnémet időkben még elhanyagolt kerületben. Az őslakosokon kívül új és harmadik generációs bevándorlók, menekültek Kelet-Európából, Ázsiából, Afrikából. Az egykor „lerobbantnak” tekintett városrészt Giffey lakhatóvá tette. A bűnözés aránya nem magasabb, mint Berlin más negyedeiben. Az utcák persze nem a Kurfürstendammra emlékeztetnek, de rendezettek, nem elhanyagoltak. (Figyelem, Lázár miniszter úr, itt is lehetne egyet kamerák előtt migránsozni!)

Tény, hogy az új családügyi miniszternőt szociális érzékenysége, közérthető beszéde, tettrekészsége és nem utolsósorban viszonylag fiatal kora miatt az SPD egyik legígéretesebb politikusának tekintik. A nők előtérbe kerülését illetően fontos esemény volt, hogy az SPD-ben a negyvenhét éves Andrea Nahles eddigi frakcióvezetőt jelölték a pártelnöki posztra. Megválasztása a jövő havi pártkongresszuson biztosra vehető. És megtört a hallgatás Angela Merkel utódlása körül is. A kancellár asszony meglepetésre Berlinbe hívta CDU-pártfőtitkárnak az 55 éves Saar-vidéki miniszterelnöknőt, Annegret Kramp-Karrenbauert, aki országos szinten ugyan kevésbé ismert, de felsőbb politikai körökben – mint tartományi miniszterelnöknő – nagy tekintélynek örvend. Általános vélemény szerint Merkel őt szemelte ki utódjául, és a pártfőtitkári poszt az első fontos állomás Kramp-Karrenbauer számára ezen az úton.

A 179 oldalas koalíciós szerződésben fontos szerepet kapott a pártok vezető testületeinek fiatalítása. Az utolsó nagykoalíciós kormány legtöbb tagja a hatvanas éveit taposta. A most felesketett kormány tizenöt tagja közül csak négy idősebb hatvannál, a többi ötvenes, de a legtöbbjük negyvenes éveiben jár, vagy annál is fiatalabb. A választások eredménye és a rá következő viták mutatták, hogy a generációs különbségek mennyire befolyásolják a választók és politikai vezetők közötti viszonyt. Mindkét koalíciós párt ifjúsági szervezete a nagykoalíció folytatása ellen volt, mert szerintük az idős vezetők eddigi politikájának folytatása nem tükrözné a társadalom és különösen a fiatalabb generáció felfogását. Tehát a több női kormánytag mellett fiatalítás volt a jelszó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.