2018. április 11., szerda

RTL: NEM FUTUNK EL. MARADUNK

INDEX
Szerző: E.F. - SZABÓZ
2018.04.10.


Itt az újabb Fidesz-kétharmad, Orbán Viktor pedig még az előző ciklus vége felé jelezte, hogy több magyar tőkét, vagyis közvetve még nagyobb kormányzati befolyást szeretne a médiában. Kedden jött a hír, hogy Simicska Lajos bezárja médiaportfóliója nagy részét, amire közben érkezett is jelentkező az ellenzéki oldalról. Ebben a helyzetben jogos az aggodalom, hogy mi lesz most a független sajtóval, vázoljuk az aktuálisan kideríthető információkat és az újabb lehetséges sajtóellenes hadjárat forgatókönyveit.

Kedden délelőtt jött a mellbe vágó, bár meglepőnek nem mondható hír, hogy jelenlegi formájában vége a Magyar Nemzetnek és a Lánchíd Rádiónak. Sokan számítottak rá, hogy egy újabb Fidesz-győzelem után Simicska Lajos nem fogja már a jelenlegi formájában fenntartani a médiaportfólióját, ám ilyen hirtelen és radikális húzásra már kevesebben.

De nem ez az egyetlen médiapiaci átalakulás, amit a harmadik kétharmad hozhat. Ha a korábban megkezdett trendek folytatódnak, akkor

NAGYON GYORSAN TOVÁBB SZŰKÜLHET A SZABAD SAJTÓ TERE, NEHEZEDHET A MÉDIAFINANSZÍROZÁS MAGYARORSZÁGON.

Fontos megjegyezni, hogy amíg a független sajtó ma Magyarországon főleg a piaci hirdetésekből próbál megélni, addig a kormánypárti sajtóhoz hasonlóan az ellenzéki kötődésű média költségvetését is magán- vagy állami pénzekből kell kipótolni. Ilyen ellenzéki média volt a most bezárt, amúgy veszteséget termelő Magyar Nemzet is.
Simicska Lajos kapitulált

Az exkormánypárti oligarcha médiabirodalma a G-nap előtt valósággal szárnyalt. Tévéje, lapjai, és rádiói is nyereségesek voltak, de az Orbánnal való összeveszés egyúttal az állami hirdetések jelentette bőséges anyagi forrást is elzárta előlük. A portfólió veszteségesbe fordult, nyilvánvaló volt, hogy Simicska nem üzleti érdekből, hanem éppen annak ellenére tartja életben. És a jelek szerint

HITT BENNE, HOGY A SAJTÓBAN MEGJELENŐ, A KORMÁNYNAK KÍNOS INFORMÁCIÓK ÉRDEMBEN BEFOLYÁSOLHATJÁK A 2018-AS VÁLASZTÁSOK KIMENETELÉT.

Utóbbiról már tudjuk, hogy nem igazán volt sikeres, így racionális döntés Simicska részéről, hogy nem öl több pénzt a médiájába, még ha ez azt is jelenti, hogy nyilvánosan beismeri: ebből a szempontból semmiben sem különb, mint a kormány.

Hiszen csak addig volt érték neki a médiapluralizmus, amíg azt politikai revolverezésre tudta használni. Ilyen értelemben, (és főleg a választások előtti, a Magyar Nemzetben szerző nélkül megjelent Simicska-gyanús szivárogtatásokat is számba véve) ezeket az újságokat legfeljebb részben tekinthettük független sajtónak, az utóbbi 2 évben inkább az ellenzéki jelző illett rájuk, bár maguk a szerzők ettől még dolgozhattak tulajdonosi befolyás nélkül.

ANYAGILAG VISZONT TÉNYLEG NAGYON NAGY ÁLDOZATOT KÖVETELT A TELJES PORTFÓLIÓ FENNTARTÁSA.

A Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. az első Fidesz-mentes évét rögtön bukóban zárta, 168 milliós mínuszt termelt 2,2 milliárdos árbevétel mellett. 2016-ban aztán komolyabban megzuhant, 1 milliárdos árbevétel, és 984 millió forintos mínusz jellemezte. A csúcson, 2013-ban egyébként még 3 milliárd folyt be a lapkiadóhoz.

A Heti Válaszba, amellyel kapcsolatban azt közölték, hogy csak akkor maradhat meg, ha talál magának befektetőt, tavaly 142 millió forintot kellett belerakni a saját 583 millió forintos bevétele mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.