2018. május 14., hétfő

A MAGYAR CSALÁSOK ÉS A MAGYAR ÖTLETESSÉG IS TÉMA KÜLFÖLDÖN - LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYONSZKY JUDIT
2018.05.14.


Súlyos útlevélcsalásokról, nemzetközi jelentőségű magyar lépésről, valamint a liberalizmus végleges magyarországi befellegzéséről is írnak külföldi újságok. A Virtuózok című magyar tévéműsor szintén nemzetközi témává vált. Lapszemle a Klubrádióban.

Nyilvánvaló a kockázat, amikor olyanok jönnek az Egyesült Államokba, akiknek megvan az okuk személyes adataik eltitkolására – fogalmazott az amerikai belbiztonsági minisztérium volt területi illetékese, Stewart Baker a Washington Post szombati számában. Hozzátette, tapasztalatuk szerint ukránok és oroszok Magyarországon keresztül érkezhetnek Amerikába hamis vízummal – lehetnek ők drogkereskedők vagy éppen terroristák, akik az Iszlám Államhoz vagy az Al-Kaidához tartoznak. Rajtuk kívül szóba jöhetnek illegális bevándorlók is, akárcsak Amerikából kiutasított orosz diplomaták, akik Ukrajnában szerzik be a szükséges vízumot a magyarok közvetítésével.

Az amerikai minisztérium feltételezése szerint ezek az állampolgárok a magyar honosítási programnak köszönhetően juthatnak illegálisan vízumhoz, hisz a program megengedi, hogy határon túli magyarok állampolgárságot szerezzenek állandó magyarországi tartózkodás nélkül is, és azzal uniós állampolgárokként könnyen vízumhoz jutnak. Több százezer új állampolgára lett így Magyarországnak, s az amerikai minisztériumi szakértők szerint közülük kerülnek ki azok, akik eladják adataikat a bűnözőknek, utóbbiak pedig továbbpörgetik az üzletet.

Súlyos a helyzet


A Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közt kialakulóban lévő ideológiai rokonság és elvbarátság most töredezőben a mindkettejükre jellemző migránsozás miatt. Taylor Houlton, a belbiztonsági minisztérium szóvivője az ügy titkosítására való hivatkozással nem kommentálta azt az értesülést, hogy októberben és a múlt hónapban is kérték a magyar hatóságokat a program ellenőrzésére, s nem derült ki az sem, hogy eleget tett-e a kérésnek a magyar kormány.

Benjamin Cardin szenátor nemrég figyelmeztette az amerikai külügy európai osztályának vezetőjét, Wess Mitchellt a helyzet súlyosságára, aki ezzel egyetértett, ugyanakkor az ország szuverenitásának elvére utalt válaszában. Balogh Éva, a Yale volt történelem professzora a Washington Postnak elmondta, hogy Orbán igyekezete a minél szorosabb amerikai kapcsolat kiépítésére most egy időre egészen biztos elakadt. Szörnyűek voltak eddig is a magyar – amerikai kapcsolatok, de Trump másfél éves elnöksége alatt sem változott semmit ez a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.