2018. május 1., kedd

"Ő ARAB, ÉN MAGYAR, MÉGIS UGYANAZOK A PROBLÉMÁINK, CSAK A DÍSZLET MÁS"

24.HU
Szerző: BOROVITZ TAMÁS
2018.05.01.


Bár nem szerepel a Sorosbérenc-listán, biztos kihúzná a gyufát azzal, hogy keresztény magyar emberként szabadidejében harmadik világbeli fiatalokat mentorál, azaz segít nekik a beilleszkedésben, a magyar nyelv és az itteni élet elsajátításában. Hívő, de templomba nem jár, időközben elkezdett ő is arabul tanulni és úgy gondolja, a világon a legtöbb embert ugyanazok a kérdések foglalkoztatják az életben és az lenne a legjobb, ha erre minél többen rájönnének. Interjú Ferenccel.

Miért vágtál bele?


Szociális munkásként végeztem, először szenvedélybetegekkel akartam foglalkozni, de túl nehéz terepnek bizonyult, feladtam. Viszont mindig megvolt bennem, hogy szeretnék segíteni. Nézegettem önkéntes helyeket, regisztráltam egy oldalra, ahonnan folyamatosan jöttek a hírlevelek, és végül 2016-ban kapcsolatba kerültem a Jövőkerék Alapítvánnyal. Ők mutattak be a későbbi mentoráltjaimnak.

Mi fogott meg a feladatban?

Akkor már lement a migrációs válság első nagy beáramlási hulláma, Keleti pályaudvar és társai, és az volt bennem, hogy van itt ez az átpolitizált menekültkérdés, rengeteg az álhír, a téves információ, én viszont szerettem volna testközelből megismerni ezeket a kultúrákat, ezeket az embereket. Nem a hírekből, nem a pártok véleményéből, hanem személyesen.

Volt benned félsz?

Tele voltam félelemmel. Eleve nem vagyok bátor srác, és persze, hogy engem is megérintett, amikor hallottam a hírekben, hogy éppen hol történt merénylet. De ugye a félelem nem a legjobb tanácsadó, úgyhogy gondoltam, belevágok. Amikor kitűztük az első találkozót, még akkor is bizonytalan voltam, hogy elmenjek-e, de szerencsére nem visszakoztam. Egy projekt-koordinátorral találkoztam először, aki a későbbiekben az egész mentorációt végigkísérte. Elmondta, hogy harmadik világbeli fiatalok mentorálása lenne a feladat.

Ami pontosan mit jelent?

Széles spektrumot kell elképzelni, leginkább menet közben alakul ki, hogy a mentoráltnak mire van szüksége, mi az, ami érdekli.

Bárki jelentkezhet?


Fontos az angoltudás, hogy képesek legyetek kommunikálni, de elsősorban nyitottságra van szükség. Kell, hogy érdekeljen a téma, hogy kíváncsi légy, és persze az is, hogy jó szándékkal állj a feladathoz. Nem arra kell gondolni, hogy profi tanterv alapján magyar nyelvórákat adtam, hiszen ezt az alapítvány biztosította nekik. A mi tanulásunk ennél sokkal lazább volt, hétköznapi beszélgetés, kijavítottam a hibáit, gyakoroltuk a kiejtést. Volt egy könyvünk, ami alapján haladtunk, de nem kellett hozzá ragaszkodni. A magyartanítás csak egy kapcsolódási pont volt, ami alapján elkezdtük megismerni egymást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.