2018. május 24., csütörtök

SIMILIS SIMILI GAUDET: BANNON NEM GYŐZTE DÍCSÉRNI AZ ESTE PESTEN ORBÁNT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.24.


- A nemzetközi szélsőjobb önjelölt főideológusa szerint a magyar kormányfőt azért támadják, mert meg akarja védeni Európát a végzettől, illetve őrzi a magyar határokat

- Orbánnál az ellenségkép rugalmasan változik, ezt mindig a saját politikai szükségletei szabják meg

- Kitartani! - ez a fő jelszó e pillanatban a CEU számára

Der Standard

Orbán Viktor és a Trump által elcsapott tanácsadó, Steve Bannon kedvelik egymást. Az amerikai jobboldal zászlófigurája, akitől egyfolytában szeretnének ötleteket kapni az európai populisták, nemrégiben hazafinak és hősnek nevezte a magyar vezetőt. Tegnap pedig arról beszélt Budapesten, hogy a magyarok azért választották újra miniszterelnöknek, mert a politikus meg akarja védeni a Nyugatot a pusztulástól. Nem véletlen, hogy meghívták a konferenciára. Orbán felfogta a korábbi dicséretet, így a vendég első ízben lehetett jelen egy olyan rendezvényen, amelyet az egyik európai kormány támogatásával rendeztek. Az este kifejtette, hogy Trumphoz hasonlóan azért támadják Orbán Viktort, mert az az ország határait oltalmazza. Egyébként a másik három visegrádi állam nem küldött magas rangú képviselőt a tanácskozásra, amelyről nem készült sem hangfelvétel, sem videó.

Bannon amúgy sok mindenben egy követ fúj a magyar politikussal, így a médiát illetően is. A Fidesz ügyes húzásokkal optimális sajtófeltételeket teremtett az illiberális demokráciához. A Soros elleni kampány jócskán hozzájárult a választási sikerhez. Krekó Péter szerint Orbán azzal is provokálni igyekszik mind az európai partnereket, mint a magyar liberálisokat, hogy vendégül látja a tengerentúli tanácsadót. A kérdés az EU számára az, mennyire tűri el, hogy a hivatalos Magyarország egy szélsőjobbos ideológussal kokettál. Ráadásul már nem először. Az év elején a miniszterelnök fogadta a holland jobboldali-populista vezért, Wilderst, holnap pedig Yiannopoulos lép fel Budapesten, a Schmitt Mária-féle 21. Század Intézet szervezésében. A történésznő ötlete volt az is, hogy Bannont lássák vendégül.

Guardian

A kommentár szerint túlságosan is egyszerű Európa minden bajáért a keleti tagokat vádolni, a Nyugat kényelmesen túllép a saját hibáin és nem sok megértést tanúsít a volt szocialista térség zaklatott múltja iránt. A földrész nyugati felén egyre inkább terjed a hit, hogy a társadalmak egy részét megvetéssel, illetve leereszkedő sajnálkozással kell kezelni. Mármint a Keletet. Úgy tűnt, hogy a múlt héten Macron is erre az atyáskodó álláspontra helyezkedett. A populizmus felível a térségben és ez ráerősített arra az érzetre, hogy a korábbi bővítés nélkül sokkal jobban mennének a dolgok az EU-ban. Ám itt az ideje megszabadulni néhány közhelytől, noha nem lehet tagadni, hogy vannak súlyos bajok: pl. az Orbán-féle illiberális demokrácia máris egy sor gondot okozott. Csakhogy jövőre lesz a rendszerváltás 30 éve és a Kelet egyfajta pária státuszba süllyedt. Úgy gondolják róla, hogy csakis a pénzért van benne az európai tervben. Nem a kellő mértékben működik együtt Brüsszellel, gyűlöli az idegeneket, a tekintélyelvűségre vágyódik.

Közben azonban Olaszországban a bevándorlás-ellenes populisták és szélsőjobbosok kerülnek hatalomra. Ausztriában kulcstárcákhoz jutott a szélsőséges Szabadságpárt. A németeknél az AfD 92 helyet szerzett a Bundestagban, sőt, a jelek szerint ideológiája megfertőzi a CSU-t. Azt sem lehet mondani, hogy Le Pen veresége után a franciák megszabadultak volna az idegengyűlölő és muzulmán ellenes érzelmektől. Szóval, ha szembenézünk a Nyugat saját melléfogásaival, az segíthet, hogy feléleszteni a közös erőfeszítéseket, amelyek manapság annyira hiányoznak. Mellesleg a Kelet egyáltalán nem egységes. Az itteni populisták mindazonáltal tényleges panaszokból élnek, lásd az alacsony béreket, a lassú felzárkózási folyamatot. Emellett rájátszanak a történelmi sérelmekre. Természetesen, nem szabad becsukni a szemet a demokrácia leépülése láttán. Az EU-nak meg kell védenie a saját elveit, ha túl akar élni. De előmozdíthatja a viták egy részének rendezését, ha a Nyugat elismeri, hogy a keletieknek egyáltalán nem ment könnyen a sora a korábbi évtizedekben...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.