2018. június 8., péntek

MERKEL JÓL KIOSZTOTTA ORBÁNT ÉS KACZYNSKIT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.08.


- A német kancellár azt mondta, vége az uniónak, ha a tagállamok semmibe veszik a közös szabályokat

- A Süddeutsche Zeitung szerint orbanizálódnak az európai konzervatívok, de erre rá fog menni a Néppárt

- Mészáros Lőrinc két nagy tőzsdei érdekeltsége immár legális úton akar még több pénzre szert tenni

Die Welt

Élesen bírált egyes közép-európai államokat a német kancellár, amiért azok nem tanúsítanak szolidaritást a menekültkérdésben. Merkel egy berlini Európa-tanácskozáson hangsúlyozta, hogy az olaszok joggal kérnek segítséget, ám az nem megy, hogy egyesek kijelentik: soha, senkit nem fogadnak be. Kiemelte: az unió nem épülhet arra, hogy nem tartják be a jogot és a megállapodásokat, amivel arra utalt, hogy Magyarország és Lengyelország elutasítja a többséggel hozott kvótadöntést. Hozátette, hogy ha az EU már nem számít a jog birodalmának, akkor azzal meg is szűnik létezni. A kormányfő támogatta, hogy a Bizottság jogállami eljárást indított Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt. Közölte, hogy aggályait kifejtette lengyel kollégájának is, és azóta már vannak bizonyos változások. Abban nem biztos, hogy a hangos bírálat mindig segít, de a lényeg a siker. A politikus egyúttal kompromisszumra szólított fel Európa reformja kapcsán. Kijelentette, hogy aki arra nem hajlandó, az hozzásegít, hogy a földrész szétessen. De bízik abban, hogy Berlin és Párizs megtalálja a közös utat.

Süddeutsche Zeitung

Orbanizálódnak az európai konzervatívok. Így látja a lap a Néppárt müncheni frakciótanácskozása után, miután az Európai Parlamentben egyre több a híve a magyar modellnek. Ennélfogva nagy türelemre van szükség a sokféle nézetet megjelenítő EPP részéről, ám a tömörülés rá is mehet a belső feszültségekre. A Fidesz évek óta próbálgatja, hol vannak a határok. Orbán büntetlenül megteheti, hogy kimazsolázza az uniós tagság előnyeit, közben pedig Európa-ellenes populizmussal nyeri a választásokat. Egyúttal paranoiával határos módon utasít el mindent, ami nem magyar, ez lett pártjának legfőbb exportcikke. A Néppárt elviselte ezt az éles ellentmondást, láthatólag azért, mert legerősebb tagszervezetei, a CDU-CSU, illetve a spanyol Néppárt úgy gondolták, hogy a palackban tudják tartani a dzsinnt. Ám tévedtek, a korszellem más irányból fúj, és az EPP nem különösebben tud ellenállni neki.

A konzervatívok egy pillanat alatt alakulnak át az olasz, a szlovén, a magyar populisták sikere, illetve a francia köztárságiak, valamint a spanyol jobboldaliak kudarca folytán. A konzervatív tábor irányt és támaszt keres. Egyben választ igyekszik találni arra, miként viszonyuljon az idegenekhez, valamint Brüsszel hatalmához. Münchenben a részvevők felsorakoztak Merkel mögött, de szívből és igazán a Kurz-féle új jobboldaliságot támogatták, amelynek a lényege a határok és Brüsszel ellenőrzése. Ily módon a nagy dilemma az: mennyi Fideszt visel el az EPP, mielőtt szétesik? 
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.