2018. június 4., hétfő

ÚJ LAKÁSHITELEZÉSI SZABÁLYOK JÖHETNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.04.


Sokkal kevesebb lakáshitelt vehetnének fel a jövőben azok az adósok, akik az alacsonyabb kamatterhek miatt gyorsabban átárazódó kölcsönt választanák. Emellett a teljes hiteldíj számítását is átalakítaná a jegybank annak érdekében, hogy az kifejezze a jövőbeni kamatkockázatokat.

Az adósság minden terhét kifejező mutató (THM) a jegybank szerint jelenleg nem biztosít megfelelő alapot a kamatkockázatok értékeléséhez. A gond – mint azt mi is tapasztaljuk –, hogy a most hitelt választók hajlamosak azt nézni, pillanatnyilag mennyivel olcsóbb a gyorsabban átárazódó kölcsön. A sorozatos figyelmeztetések szerencsére elég hatásosnak tűnnek, egyre több visszajelzést kapunk arról, hogy biztonsági okból a lakáshitelesek inkább a hosszabb kamatperiódus mellett döntenek (a kamatperiódus azt jelzi, hogy mennyi időre fixált, azaz nem változtatható meg a kamat).

Mivel a jelenlegihez hasonló alacsony kamatkörnyezetben – állapította meg az MNB friss Stabilitási jelentésében – a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamatlába jellemzően magasabb a gyorsan változó kamatozású termékekénél, így éppen a jövedelmi szempontból kifeszített háztartások lehetnek hajlamosabbak az utóbbit választani. A változó kamatozású hitelek magas állománya jelentős sérülékenységet hordozhat a fogyasztók korlátozott kockázatérzékelése és kockázatkezelési lehetőségei miatt.

Az MNB hangsúlyozza, hogy az elmúlt hónapokban a minősített fogyasztóbarát lakáshitel minősítés bevezetésével és népszerűsítésével, de a jelzáloglevél-piac mélyítését támogató eszközei révén is támogatta a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek térnyerését. Részben ezeknek az intézkedéseknek a hatására a változó kamatozású hitelek aránya a jelentés szerint az új lakáshitel kihelyezéseken belül a 2017. augusztusi 42 százalékról 2018. március végére mintegy 18 százalékponttal 24 százalékra mérséklődött. A kockázatok további csökkenése, valamint azok újbóli felfutásának megelőzése érdekében azonban további szabályozói eszközök bevetését is indokoltnak tartják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.