2018. július 14., szombat

TÚLTOLHATJA A BICIKLIT AZ ORBÁN-KORMÁNY CEU ÜGYÉBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.07.13.


Hiába játszmázik az Orbán-kormány, Donald Trump adminisztrációja nem fogja elengedni a Közép-európai Egyetem ügyét.

Újabb amerikai egyetem magyarországi működését jelentette be a külügyminiszter, de valamiért nem a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti megmaradását biztosító dokumentumról van szó.

Jövő szeptembertől egy újabb amerikai egyetem indíthatja el a képzési programját Budapesten – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek New Yorkban.

A miniszter elmondta, hogy az USA „egyik legnagyobb tradícióval rendelkező egyeteme”, az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem, ami a világranglista 150. helyét foglalja el az egyetemek globális rangsorában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást. A két intézmény oktatási együttműködése már két évtizedre nyúlik vissza, és idén márciusban a két egyetem új oktatási megállapodás megkötéséről döntött, amivel azt készítik elő, hogy a Notre Dame Egyetem 2019-ben szakokat indít Budapesten, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vatikánban is akkreditált képzése az indianai intézményben is megindul – mondta.

Mint a Pázmány oldalán szereplő, 2015-ös megállapodásról közölt hír tudatja: a Notre Dame Egyetemet (University of Notre Dame) 1842-ben alapította Edward Sorin (CSC), aki ezáltal az egyetem első elnöke is lett. Az iskola tanárainak nagy része és az itt szolgálatot teljesítő papok mindegyike a Keresztes Kongregáció tagja. Az egyetemhez tartozik a kongregáció központi temploma is, a Szent Szív-bazilika, ahonnan a vasárnapi miséket televízión országszerte közvetítik. Az egyetem öt kart foglal magában, amelyek többek között teológiai, művészeti, jogi, műszaki, tudományos képzést nyújtanak. 1972 óta tanulhatnak itt nők is, 2012-ben pedig a hallgatók 47 százaléka pedig már volt nő.

Szijjártó Péter közölte: a két egyetem most véglegesíti a Notre Dame magyarországi képzéseinek elindításáról szóló megállapodást, aminek az előfeltétele a felsőoktatási törvény értelmében Magyarország és az USA kormányközi megállapodása. Az Egyesült Államok jogrendszere alapján ezt a megállapodást a magyar kormánynak Indiana állammal kell megkötnie – mondta Szijjártó, aki erről tárgyal pénteken az állam kereskedelmi miniszterével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.