2018. augusztus 8., szerda

AGGASZTÓAK A VAGYONI EGYENLŐTLENSÉGEK AZ OECD-ORSZÁGOKBAN

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2018.08.07.


Az OECD 2018-as, a vagyoni egyenlőtlenségeket vizsgáló, egy néhány éve bevezetett mérési módszerre alapozott tanulmánya szerint a felmérésben érintett országokban – és minden bizonnyal a felmérésben nem érintettekben is – a társadalmi egyenlőtlenségek jóval nagyobbak a korábban feltételezettnél. Míg eddig általában a háztartások bevételeinek eltéréseit vizsgálták az egyenlőtlenségek kutatásakor, a jelenlegi felmérés újszerű megközelítése szerint ezzel csak részlegesen lehet mérni a háztartások fogyasztásra fordítható erőforrásait.

Az adott háztartások a rendelkezésükre álló vagyonnal ki tudják egyenlíteni esetlegesen hullámzó bevételeiket – nagyobb vagyoni háttérrel tendenciózusan túlfogyaszthatnak, míg ha kevesebbet fogyasztanak a jövedelmüknél, az hozzáadódhat a vagyonukhoz. Már ha rendelkeznek az ehhez szükséges vagyonnal.

Emellett fontos kiemelni, hogy a nagyobb vagyonnal rendelkező háztartások tőkévé tehetik azt, magyarán befektethetik oly módon, hogy léténél fogva jövedelmezzen. Például kiadható lakást vásárolnak, amiből tőkejövedelmre tesznek szert.

A tanulmány a vagyon eloszlását tekintve igen aggasztó eredményekre jutott. Míg OECD átlagban a legvagyonosabb tíz százalék kezében van a társadalmi szinten birtokolt vagyon ötvenkét százaléka, addig a szegényebb hatvan százalék az összvagyon mindössze alig több, mint tizenkét százaléka fölött rendelkezik. Az ábrán láthatóak az egyes országok közötti eltérések, és szembeszökő, milyen különösen brutálisak az egyenlőtlenségek az Egyesült Államokban, valamint két, általában nem a legelnyomóbb tőkés diktatúrák közé sorolt ország; Hollandia és Dánia esetében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.