2018. szeptember 5., szerda

DUGI BENZINNEL KÉSZÜLNEK A VÉGÍTÉLETRE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: 
2018.09.04.



Hallgassa meg

Hallgassa meg

Gyengécske sci-fik is segíthetnek megérteni, milyen következményei lehetnek az egyes szubkultúrák, netes közösségek eltérő médiafogyasztásának. Az egymástól buborékszerűen elkülönülő online tartalomhasználó közösségeket elnézve egyre inkább úgy tűnik, mintha az emberek adott csoportjai külön bolygókon élnének – mondta Hammer Ferenc, az ELTE média szakjának oktatója az Ötösben.
Milyen érdekes, hogy a netezők számára pár kattintással elérhető az online tartalomtenger, mégis annak csak nagyon kis részét nyitják meg maguknak. Jellemző eset, amikor ketten arról beszélgetnek, milyen információkat szereztek éppen a webről, és tulajdonképpen ugyanazt újságolják egymásnak – mintha arról diskurálnának, mit láttak az esti fix tévéhíradóban. Elvileg nézhetnének sokkal többet, mert adott egy összetett, mély és gazdag kínálat, de ehhez képest a felemlegetett tartalmak a fogyasztás szűk keresztmetszetére utalnak – erről beszélt Hammer Ferenc, az ELTE BTK oktatója a Klubrádióban.

Hogyan készüljünk a posztapokaliptikus rendszerre?

Az egyetem média és kommunikáció szakjának tanszékvezetője, árnyalva a képet, hozzátette, kicsit igazságtalan és pontatlan a hasonlat, a helyzet azért nem annyira durva, mint azt az analógia sugallja. Tény azonban, hogy ahhoz képest, a kattintgatáskor mennyire nagy a választási lehetőség, meglepően sok a közös elem az adott csoportok tagjainak médiafogyasztásában.

A tartalomhasználó közösségek mintha információs buborékokban léteznének – érdeklődéstől, beállítódástól függetlenül. Illusztrációként megemlítette, hogy ő, másfajta érdeklődése, szemlélete miatt például nem fér hozzá az autószereléssel, terepjáró-karbantartással, közben pedig a lőfegyverkultúra gazdagításával foglalkozó fórumok világához, amelyekben többek közt az a téma, hogyan készüljünk fel az egyre közelítő posztapokaliptikus rendszerre.

Ezeken a felületeken relatíve felnőtt emberek azzal foglalkoznak, hogyan rejtsenek el az erdők mélyén hatalmas benzintartályokat, vagy állítsanak fel titkos fegyverraktárakat azokra az időkre, amikor elképzelésük szerint megszűnik az állam – így annak erőszak-monopóliuma is –, és végre ismét az emberek kezébe kerülnek a puskák, pisztolyok. Ennek a készülődésnek az is része, hogy átbeszéljék, hogyan lehet mobiltelefonnal, nagyon primitív számítógépes programokhoz csatlakozva atomerőműveket lekapcsolni – tette hozzá Hammer az online információs buborékok bemutatására hozott példa ismertetéséhez. Az ELTE oktatója szerint tehát az, aki másfelé orientálódik a világban, ezzel a szubkultúrával csak érintőleges viszonyba kerül, és viszont...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.