2018. október 2., kedd

ÁLSÁGOS ÉRVEK

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.09.30.


Biztosan hallottak már Ljudmila Ulickajáról, a manapság egyik legnépszerűbb kortárs orosz írónőről. Ő, pontosabban az ő egyik mondása jutott eszembe, amikor a kormány és egyes híveinek érveit hallgattam arról, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Ulickaja szerint ugyanis „a népet a legegyszerűbb érveléssel lehet leginkább hülyíteni.” Mert hölgyeim és uraim, pártunk és kormányunk bizony totál hülyére vesz bennünket, amikor a nemzeti szuverenitásra hivatkozva tagadja meg az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásunkat.

Ma már 22 ország a tagja a 2017. októberében létrehozott Európai Ügyészségnek (EÜ). Az erről szóló határozat alapja a 2009-ben hatályba lépett – a tagországok együttműködésének megerősítéséről szóló - Lisszaboni Szerződés. Feladata, hogy nyomozzon és vádat emeljen olyan csalások és hasonló bűncselekmények ügyében, amelyeket az EU költségvetésével szemben, vagy az EU pénzügyi érdekeit sértve követnek el, illetve fellépjen a határokon átnyúló ÁFA csalások ellen.

Vajon mennyiben sérti a „nemzeti szuverenitást” ez az ügyészség? Éppen annyira, mint minden olyan szerződés, amelyet az államok egymással kötnek. Hiszen minden szerződésnek az a lényege, hogy közösen megállapodunk valamiben, ami mindkettőnk érdeke. Azaz közös előnyökért kompromisszumot kötünk. Ilyen kompromisszumot kötöttünk már akkor, amikor 2004-ben beléptünk az EU-ba, meg akkor is, amikor 2007-ben, az EU-s tagállamok közül elsőként aláírtuk a Lisszaboni Szerződést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.