2018. október 28., vasárnap

MENEKÜLÉS A TENGEREN - TIZEDÉRE CSÖKKENT A HAJÓKON EURÓPÁBA ÉRKEZŐK SZÁMA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HEGYI GYULA
2018.10.27.


Bár a politikai földrajz elkülöníti egymástól az európai, az afrikai és a közel-keleti országokat, a Földközi-tenger partján élő népek sok tekintetben közelebb állnak egymáshoz, mint saját kontinensük távolabb élő nemzeteihez. Erre talán a legjobb példa Málta. Lakói főleg föníciai és arab származásúak, vallásilag római katolikusok, nyelvük a szicíliai arab latin betűvel írt változata, de sokan közülük jobban beszélnek angolul, mint az anyanyelvükön. Ha nem is ilyen mértékben, de a Földközi-tengert körülvevő városokban és vidékeken mindenütt keverednek egymással a különböző kontinensek nyelvei, hagyományai, konyhái és természetesen az emberek génjei is. S a legutóbbi időkig mindenki hajóval kelt át a tengeren, és talált új otthont magának.

A tengeren átkelők között sokan voltak a menekültek is. A migráció a mediterrán vidékeken évezredek óta folyik, bár a külső világ csak akkor figyel fel rá, ha politikai vagy vallási okokból fontosnak találja. A keresztes lovagok utolsó jeruzsálemi királya ugyanúgy hajón menekült el az arabok elől, mint sok évszázaddal később Szmirna görög lakossága a törökök vagy a krími fehéroroszok a bolsevikok elől. A mai Izraelt is jórészt hajóval érkező zsidó menekültek és bevándorlók alapították meg őseik földjén.

A mostani tömeges migráció elsősorban a szárazföldön kezdődött, hiszen több millió szíriai menekült gyalogszerrel vagy járművel ment át a szomszédos Törökországba, és eleinte az afgánok és az irakiak is így kerültek át a határon. A tengeri útvonal akkor került előtérbe, amikor kiderült, hogy Törökországból legálisan és szárazföldi úton nagyon nehéz átjutni a balkáni uniós országokba. Ekkor léptek színre azok, akik jó pénzért átszállították a tengeren a menekülőket a közeli görög szigetekre. Ezzel együtt az észak-afrikai partokról is egyre több hajó, csónak, lélekvesztő indult el Málta, az olasz és a spanyol partok irányába. A tengeri exodus 2015-ben tetőzött, amikor az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR adatai szerint pontosan 1 015 078 menekült ért partot valamelyik európai kikötőben. Ebben az évben 3711 volt a menekülés közben vízbe fulladtak száma. A milliós szám, a zsúfolt kikötők és menekülttáborok látványa sokkolta az európai közvéleményt, és még a soron következő választások eredményét is befolyásolta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.