2018. november 3., szombat

RIADÓT FÚJTAK, NAGYON KÖZEL MÁR A KÖVETKEZŐ VILÁGVÁLSÁG

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2018.11.03.


Túlságosan erős a dollár, és ez kivérezteti az árupiacokat. A világgazdaság növekedése várhatóan lassulni fog, az Egyesült Államok bővülési üteme is majdnem a felére eshet vissza. Nagyobb baj, hogy a fémek ára is esni kezdett, márpedig a réz esése eddig mindig rosszat jelentett. Már az arany sem vonzza a befektetéseket.

Nem jó ötlet most árupiaci termékekbe fektetni, legalábbis akkor biztosan nem, ha valaki rövid távon vár profitot - írja nyersanyag-körképében a Wall Street Journal.

Az elmúlt négy hónap nagyon betett ezen piacnak, és nem látszik, hogy bármikor is jönne egy felpattanás az árfolyamokban. Pedig az év nem így indult: májusig 4 százalékkal nőtt a Bloomberg Commodity Index, azóta 5 százalékot meghaladó mértékben esett a mutató. Az igazán riasztó viszont két termék lecsúszása: az aranyé és a rézé.

Eddig soha sem jelentett jót

Széles felhasználási köre miatt a réz a világgazdaság állapotának és a piaci hangulatnak jó indikátora: ha nagy rá a szükséglet, akkor szinte mindig kitart a bővülés, ha viszont esik az ára, akkor nagy baj szokott lenni. Jó és riasztó példa erre a 2008-as gazdasági válság esete is: ahogy az idén, úgy tíz éve is júniusig emelkedett az árfolyam, onnantól kezdve meredek esés következett. A CME-n egy font réz ára a júniusi csúcskor 3,30 dollár volt, szerdán viszont 2,67-ért kereskedtek a rézzel. Mivel az informatikától az épületgépészeten át a járműiparig mindenhol használják, valamint jellemzően felhalmozzák a termeléshez, ha most nincs kereslet a rézre, akkor az azt jelezheti előre, hogy nem számítanak termelésnövekedéssel az érdekeltek. (John Dizard, a Financial Times elemzője már májusban egy közelítő válság miatt aggódott, ahogy azt korábban bemutattuk.)

A mostani lecsúszás azért is aggasztó, mert a kereskedelmi háború miatt az elemzők épp arra számítottak, hogy kilő majd az árfolyam, amit a júniusi adat még igazolt is. Az azóta tartó esést is a Donald Trump elnök által indított vámtarifa-hadjárat okozhatja: az elmúlt 30 évben az ipari fémek piacának motorja a kínai termelés volt, de most épp a behozatali terhek miatt visszavettek a termelésből, a gazdasági növekedés is lassult a második negyedévben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése