2019. január 3., csütörtök

4 VILÁGGAZDASÁGI FOLYAMAT, AMIT RETTEGVE FIGYELHETÜNK 2019-BEN

444
Szerző: akiraly
2019.01.03. 


Váratlanul rossz évet zártak az értékpapírpiacok az Egyesült Államokban. Pedig az év első tíz hónapjában úgy tűnt, hogy még Donald Trump sem képes megremegtetni a piacokat, fenyegetőzzön bár kereskedelmi háborúval. Mígnem október közepén hirtelen fordult a trend, majd másfél havi ingajárat után decemberben akkora esésnek indultak a tőzsdék, hogy az egyik iránymutató New York-i index, az S&P 500, ami szeptember 20-án még csúcsot döntött, végül 6,2 százalékos zuhanással zárta az évet a január 1-i kezdőértékéhez képest. És ez még szerencsés kimenet volt, kellett hozzá egy karácsony utáni rali.

Enélkül már tényleg fenn állt a veszélye, hogy az index 20 pontos esésével beköszön a retteget bear market, vagyis a piacok hivatalosan is pesszimistává válnak. Ez az év végi felpezsdülés most visszafogott optimizmussal töltötte el a piacokat. A visszafogottság indokolt, az optimizmus talán nem:szaporodnak az aggasztó jelekA New York Times négy ilyen aggasztó jelre hívta fel a figyelmet.

1. A Fed kamatemelési ciklusa

2018-ban hosszú évek után az amerikai jegybank, a Fed emelni kezdte iránymutató kamatcélját. Március végén emelték először negyed bázisponttal az akkor még csak 1,5 százalékos irányadó kamatot, amely most, a legutóbbi, decemberi ülésük után már 2,5 százalékon áll. Ez ugyan nem tűnik soknak, de már határán vagyunk annak, hogy a hitelezés elviselhetetlenül drágává váljon, ezáltal lassítva mind a fogyasztást, mind a beruházásokat. Hogy arról a járulékos kárról már ne is beszéljünk, amit Donald Trump okoz azzal, hogy kedvenc fórumán, a Twitteren szokásos hajnali őrjöngései során immár az elvben független jegybank elnökét sem kíméli már.

2. Donald Trump

Egy év után már világos, hogy Trump "adócsökkentései" egyáltalán nem váltották ki a remélt hatást. Mármint azt a hatást, amit Trump remélt, mert azokat a hatásokat, amiket a közgazdászok jósoltak, kiváltották az adócsökkentések - csökkentek az amerikai állam bevételei, miközben az adócsökkentés előnyei a nagyvállalatok jelentős részben külföldi tulajdonosainál realizálódtak. Az amerikai dolgozók viszont csak szegényebbé váltak tőle, főleg mert a cégek nem a bérek emelésére fordították az adócsökkentéssel növekvő bevételeiket.

Trumpnak ennél közvetlenebb hatása is van a világgazdasági folyamatokra. Bár az év első tíz hónapjában úgy tűnt, hogy a piac immunis az elnök impulzív megnyilvánulásaira, amikor december 4-én arról posztolt, hogy "én vagyok a Vámember", a tőzsde három százalékos zuhanással reagált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.