2019. január 23., szerda

EGYÁLTALÁN NEM BIZTOS A POPULISTA ELŐRETÖRÉS STRASBOURGBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.23.


- Manfred Weber továbbra is gittet rágja a Fidesz néppárti tagsága kapcsán.

- Lemond az az amerikai külügyér, aki kijárta Trumpnál, hogy emberszámba vegyék Orbán Viktort , noha az a populizmustól menetel a tekintélyuralom felé.
- Magyarország immár átlépett a nyílt elnyomás birodalmába, ezt a leginkább a tudomány területén lehet érezni, de a szabadelvű CEU-t semmi sem tudta volna megmenteni, legfeljebb ha az EU és az USA a sarkára állt volna. De nem állt.

New York Times

Németország és Franciaország ünnepélyesen megújította ígéreteit az egyesült Európa számára, csak közben rengeteg a földrészt fenyegető gond, így még az is elképzelhető, hogy széttörik az EU. Lásd, hogy a populista magyar és a lengyel kormány megkérdőjelezi ad demokrácia és a jogállam alapelveit, Olaszország pedig a hagyományos liberális értékeket. egy német szakértő ezzel együtt úgy értékeli, hogy Merkel és Macron erős jelzést küldött, amikor a nacionalizmus egyre inkább teret nyer. Betiltani természetesen nem tudják a jelenséget, de megmutatták, hogy milyennek kellene lennie az uniónak, és miként kellene működnie. Jelenleg ugyanis főként a keleti tagok aggódva tekintenek a Párizs-Berlin tengely erejére. Úgy érzik, hogy a két állam rájuk kényszeríti saját szempontjait, főleg a költségvetés és a migráció ügyében.

De a francia elnök is csalódott, mert a kancellár igen óvatosan viszonyult Marcon európai reformtervéhez. Merkel ezzel együtt támogatni kívánja azt, főként, amikor odahaza bajban van. Úgy fogalmazott, hogy 74 évvel a háború után egyesek ismét megkérdőjeleznek olyan dolgokat, amelyek pedig már maguktól értetődőnek tűntek. A German Marshall Alapítvány egyik elemzője szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy az erős német-francia viszony félelmet kelt, különösen a keleti szárnyon. Ezért nem is valószínű, hogy a mostani megállapodások nemzetközi elemei a többiek részéről nagyobb elkötelezettséget eredményeznének az európai program iránt.

Politico

A több Európát szorgalmazó Spinelli Csoport igazgatója a közvélekedéssel ellentétben azt várja, hogy a következő Európai Parlamentben sokkal stabilabbak lesznek az erőviszonyok, amit a britek búcsúajándékának tekint. Andrew Duff azért gondolja így, mert kapun kívülre kerülnek a szigetországból érkezett bajkeverők, akik – pártjaikkal egyetemben – az utóbbi években egy sor fontos döntést megakadályoztak Strasbourgban. Ezért május végétől az irányítást a hagyományos erők képviselői veszik át, azaz az Európa-ház támogatói. Ugyanis várhatóan összeomlik két nagy euroszkeptikus frakció. Ezért azután Salvininak, Le Pennek és a többieknek meg kell fontolniuk, hogyan tovább.

A szakember alaptalannak minősíti az aggályokat, hogy most aztán jön a radikális populista hullám, mert a nacionalisták nem kedvelik a maguk féléket, a különcök általában magányosak. Így nem valószínű, hogy képesek volnának hatékony illiberális képviselőcsoportot összekalapálni. Hiszen még akkor is nehezen tudnak több helyet szerezni a mandátumok negyedénél, ha a fideszesek is csatlakoznak hozzájuk. Viszont most már nem lesz hová bújniuk azoknak a kormányoknak, amelyek idáig az euroszkeptikus Nagy-Britanniát tolták előtérbe fedezékként. Ugyanakkor immár szinte lehetetlen lesz megtorpedózni bármiféle közös, német-francia kezdeményezést.

Washington Post

A Budapestről keltezett összeállítás kiemeli, hogy Trump stílusa az egész világon ösztönzi az utánzókat és igen sötét indulatokat szabadít el. Utóbbiak azt mutatják meg, miként kell a saját ország érdekeit minden más elé helyezni és habozás nélkül elvetni a nemzetközi, vagy az emberi jogok miatt érzett aggályokat. Ezek a körök saját kényük-kedvük szerint alakítják a törvényt, és amikor valami akadályba ütköznek a sajtó vagy más bírálók részéről, egyszerűen azt mondják: a másik fél álhíreket terjeszt. Az ilyen erők világszerte megerősítik hatalmukat, és egyre bátrabbak, amikor a demokratikus elveket és normákat kell megkerülni. A despoták, illetve az önjelölt önkényurak az amerikai elnökben modellt és alibit látnak.

Az egyre inkább tekintélyelvű Orbán Viktor közölte, hogy Trump a legmagasabb helyről kiadott engedélyt képviseli. Az biztos, hogy napjaink Washingtonjában sok esetben lefokozták az emberi jogokat és a demokráciát, már ha nem vették le teljesen a napirendről. Yascha Mounk ezt úgy közelíti meg, hogy a mostani amerikai kormányzat az első, amely a világon mindenütt a liberális demokrácia ledarálására összpontosít. Márpedig ez menlevél az autokraták számára, mert bármit is tesznek, nem kell megfizetniük az árát. Ez pedig másokat is ugyanebbe az irányba tol.

Az Egyesült Államokban oktató német szakértő ezt nem régiben a CEU-n fejtette ki. Az egyetem pár nappal később jelentette be, hogy kénytelen Bécsbe költözni. Az amerikai nagykövet azonban Sorosra hárította a felelősséget. Márpedig ez azt jelentette, hogy az USA immár nem védi meg az intézményt a tanszabadság elve alapján. De az is szakítást jelentett az eddigiekkel, hogy Cornstein az egyre több ellentétes értelmű bizonyíték dacára sem gondolja, hogy a magyar vezetés megsérti a polgárok jogait. Ez meglepetésként érte Pardavi Mártát, aki korábban egy órán keresztül ecsetelte a diplomatának, hogy a civilek mind jobban visszaszorulnak, mert a hatalom nyomul velük szemben és kisajátítja a sajtót, az irányítás egyetlen ember kezében összpontosul. A Helsinki Bizottság társelnöke úgy fogalmaz, hogy magukra maradtak és sokkal kevésbé egyértelmű, hogy az Egyesült Államok világítótorony az európai demokrácia számára.

A State Department visszautasítja, hogy az amerikai politika ösztönözné a tekintélyelvű államokat. Egy névtelenül nyilatkozó diplomata úgy magyarázkodott, hogy nem lehet mindig csak az emberi jogokat a zászlóra tűzni, vannak másféle érdekek is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.