2019. január 2., szerda

FORINTOS TIPPEK AZ ÚJÉVRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.02.


A szilveszter a bulizás mellett a fogalmak ideje is. A január azonban ezek közül sokat szinte azonnal elmos. Olvasóink segítségét is igénybe véve összegyűjtöttünk néhány „fifikát”, hogy legalább a pénzügyi tervek nagyobb eséllyel teljesüljenek.

Jó ötlet, ha valaki elhatározza, hogy az új évben rendbe hozza a pénzügyeit. Sokan ekkor kezdenek spórolni, a lendület azonban hamar alábbhagyhat. Mutatunk néhány trükköt, hogyan lehet kitartóan félretenni:

- Nem árt végiggondolni, mire szeretnénk félretenni. Ez lehet általános vésztartalék, de lehet határozott cél is: autó, lakás, gyerek jövője/taníttatása, egészség, nyugdíj, utazás.
- A rövid távú célok mellett érdemes legalább egy hosszú távú célt is kitűzni, ugyanis az azonnali kiadások mindig felülírják a távoliakat. Hiszen az új mosógépre most van szükség, ha a régi tönkremegy, a nyugdíj pedig még messze van. Éppen ezért ragaszkodjunk ahhoz, hogy valamennyi félretett pénzt nem költünk el legalább 5 évig!
- Szerencsés, aki több célra is félre tud tenni, az viszont elkeserítő, ha több mindenre kellene gyűjteni, és ez mégsem megy. Válasszunk ki legalább egyet, ne frusztráljuk magunkat azzal, ami úgysem működhet! Hiszen akkor elfogy a kedv, és ezzel együtt a lendület is. Ehhez viszont ragaszkodjunk!

- Gondoljuk végig, mekkora összeg az, amit tulajdonképpen elszórunk minden hónapban fölöslegesen, és mi lenne, ha ezt inkább félretennénk!
- Vannak trükkök, amikkel meg lehet találni a fölösleges kiadásokat. Érdemes átnézni a pénzügyeinket, ezzel ugyanis sok pénz megspórolható. Az így megtakarított összeget pedig félre lehet tenni. (Érdemes megnézni bankszámlánk költségeit, a biztosításainkat is. A verseny miatt ugyanis gyakran találhatunk olcsóbb ajánlatokat.)

Bizonyított tény, hogy aki előre elkészített bevásárlólistával indul a boltba, az kevésbé teszi ki magát a csábításoknak. Utóbbiak közé tartoznak például a „kihagyhatatlan akciók” is, amelyek amúgy nem egyszer gyorsan lelepleződnek, ha valaki tisztában van az árakkal. Érdemes tehát az árakra és nem a melléjük kapcsolt százalékokra figyelni, amihez ma már tényleg nagyon jól használható a netes kutakodás.

Több olvasónk is jelezte: önmagában az, hogy figyelni (és eleinte jegyezni) kezdte a kiadásait, a vásárlási költségeket ötödével, sőt akár harmadával is visszavetette. A „túlkészletezés” elhagyása – amihez segítség a bevásárlólista – is jelentős megtakarítást hoz (a tapasztalatok szerint az impulzusvételek egy része a szemétben végzi). Akadnak, akik a nap végén kiürített zsebekben hisznek. Ők a megmaradt aprót ömlesztik egy edénybe. Állítólag már egy év alatt meglepően jelentős összeg tud így összegyűlni. A kártya elterjedése azonban ezt a spórolási módszert jórészt kiütötte. A plasztikforintokkal ráadásul baj még, hogy a tapasztalat szerint azokat valahogy sokkal könnyebb kiadni a fizikai pénznél. Ezen is segít azonban a kiadások jegyzése (ha tudjuk, hogy hirtelen felindulású költésünknek nyoma marad, jobban meggondoljuk, tényleg kell-e az elsőre nagyon vonzó termék).

Hogyan vágjunk bele?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.