2019. január 16., szerda

MÉG AZ IS LEHET, HOGY ORBÁNNAK LESZ IGAZA ÉS A MIGRÁCIÓ DÖNTŐNEK BIZONYUL AZ EURÓPAI VÁLASZTÁSON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.16.


- A nacionalizmusról a történelemből tudni, hogy az előbb-utóbb háborúhoz vezet, ezért jó volna visszaszorítani a mai Európában - mondta Elmar Brok 

- Ha a hagyományos nagy pártok nem tudják meggyőzni az embereket, főként a középrétegeket, hogy kézben tartják a bevándorlást, akkor hamar a valódi szörnyetegek vehetik át az EU irányítását

- Orbán Viktor nem hajlandó visszakozni a rabszolga törvény ügyében és migránsokkal sem kívánja enyhíteni a krónikus munkaerő hiányt, amibe nem fog belebukni, de a tiltakozás mutatja, hogy még az ő hatalma sem korlátlan

FAZ

Éles bírálták a román jogállamiság megsértését Strasbourgban, Bukarest azonban visszautasítja a kifogásokat. A tegnapi vitában több frakció, így a konzervatívok, a liberálisok és az zöldek szóvivői is erősen nehezményezték, hogy a román kormány látja el az EU soros elnöki teendőit, ám eközben semmibe veszi a demokratikus alapelveket. Elsősorban azt kifogásolták, hogy a koalíciós kabinet nem jár el határozottan a korrupció ellen, sőt amnesztiát tervez. Ezt előzőleg már a Velencei Bizottság is szóvá tette.

Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy Románia – Magyarország és Lengyelország után a 3. tag, amelyet a jogállami eljárás fenyeget. Kijelentette, hogy a román fél egyetlen ígéretét sem váltotta valóra, mármint hogy átdolgozza a vitatott törvénytervezetet. A miniszterelnök asszony úgy reagált, hogy az unió kettős mércét alkalmaz, de náluk sok minden másként van, mint a többi tagállamban. Ám senki se avatkozzon bele a belügyeikbe. A szociáldemokrata csoport első emberének pedig azt válaszolta, hogy tartja magát a jogállamhoz és az emberi jogokhoz. Egyébiránt Dancila állást foglalt az erős és egységes Európa mellett.

Die Zeit

A német kereszténydemokraták legtekintélyesebb EP-képviselője óv a nacionalizmustól, mert az háborúhoz vezethet. Elmar Brok, aki csaknem 40 éve dolgozik Strasbourgban, úgy látja, hogy a populisták az egész Európai tervet veszélyeztetik, pedig a nagy kérdéseknél, mint pl. a klímaváltozás, a nemzetállamok egymaguk nemigen tudnak semmit sem tenni. Csak a rombolásban értenek egyet. Tönkre akarják tenni az egységes piacot, az Erasmus-programot, az államközi kapcsolatokat, a népek egyetértését. És emlékezni kell arra a történelemből, hogy mindez egyszer már hová vezetett. Szerencsére a mai fiatalok látják, mennyire fontos az EU. A konzervatív politikus attól ugyanakkor nem tart, hogy Olaszország is ki akarna lépni a szervezetből, mert Brüsszel védernyője nélkül összeomlana a piacokon, és szüksége van a segítségre a migráció miatt is. De az Európa-barát erők nyerték legutóbb a helyi választásokat Lengyelországban. A Brexit egyébként is riasztóan hat.

Brok bizonyos vonatkozásban egyetért Orbán Viktorral abban, hogy az EP-választás a migrációs politikáról szól majd. De azért kell küzdeni, hogy azok a pártok győzzenek, amelyek a jelenség okait igyekeznek felszámolni és a nem a szimpla bezárkózást forszírozzák. Továbbá beszélni kell arról, hogy mostanában havonta 91 százalékkal kevesebb menekült érkezik, mint 2015-ben. A Törökországgal kötött egyezmény megtörte a beáramlást. Ugyanakkor el kell érni, hogy igazságosan elosszák a tagállamok között mindazokat, akik már bejutottak. Ezért is jól kell szerepelniük májusban a mérsékelt erőknek.

The Times

1. A kommentár azt jósolja, hogy földrengésszerű jobbratolódást hoznak a májusi európai választások, olyan mértékben törnek majd előre a populista pártok. Ily módon érdemi befolyáshoz jutnak Brüsszelben és aláássák az unió intézményeit, vagyis belülről rendítik meg az EU-t. Ennélfogva ez lesz a legnagyobb megrázkódtatás a migránsválság óta. Ezek az erők összefognak, Olaszországtól Lengyelországig, Magyarországtól Franciaországig, így alapvetően meg tudják változtatni a közös politika irányát. A cikk, amelyhez Orbán, Kaczynski és Salvini fényképe szolgál illusztrációként, rámutat, hogy a bevándorlás-ellenes fellépés máris felforgatta a Néppártot. A magyar miniszterelnök azt várja, hogy a konzervatívok elkerülhetetlenül menetelnek jobb felé és össze kell állniuk az olasz Ligával. Merthogy az új választóvonal a migráció hívei és ellenfelei között húzódik majd.

De nem csak arról van szó, hogy a bevándorlás párti szélsőjobb tart a hatalom irányába. Az olasz 5 Csillag vezére egy másik szövetségen dolgozik a populistákkal, köztük a francia sárga mellényesekkel, valamint rendszerellenes lengyel, horvát és finn mozgalmakkal. Franciaországban Le Pen rendre jobban szerepel a közvélemény kutatásokban, mint Macron. A német AfD fej fej mellett halad a szociáldemokratákkal, közben az ország uniós kilépését feszegeti arra az esetre, ha nem lesznek alapvető reformok az EU-ban. Az EPP hagyományos pártjainak válsága hatalmi vákuumot eredményezett, és ebbe a térbe várhatóan az euroszkeptikusok nyomulnak be.

Ha elsősorban Orbán és Salvini egyesül, az még inkább afelé taszítja az uniót, hogy valóságos erőd legyen a bevándorlással szemben. A jelenlegi felmérések szerint ha a Fidesz 24 helyet szerez Strasbourgban és ezek a képviselők a populistákkal együtt voksolnak, akkor igencsak megnehezül a munka a Parlamentben. Az új tömb keményen megszorongathatja a konzervatívokat, szociáldemokratákat és liberálisokat. Előreláthatólag kihat majd a Bizottság tevékenységére is, mert az olasz, lengyel, magyar és osztrák kormány alighanem olyan biztosokat küld majd, akik az ő elképzelését képviselik. Emiatt azután az egész EU működése megrendülhet.

2. Az elemzés arra figyelmeztet, hogy a centrista európai erőknek hiteles tervet kell felmutatniuk a külső határok ellenőrzésére, ha meg akarják akadályozni a szélsőjobb felemelkedését. Az írás úgy látja, hogy hiába okos, érzékeny és mérsékelt Macron, népszerűsége messze elmarad attól, amit a tudatlan szájhős, Trump fel tud mutatni, de hát utóbbi korunk legtehetségesebb politikai kommunikátora. És kitalálta a falat, amelyet hívei megértenek, támogatnak és tényleges megoldásnak tartanak. És úgy vélik, hogy lám, egy politikus, aki megtartja az ígéretét. No, mármost, ha az EU le akarja győzni a populistákat, akkor tanulnia kell az elnöktől. Merthogy a szélsőjobb tud mutatni olyan modelleket a gyakorlatban, amelyek a jelek szerint működnek. Mármint a támogatók szemében, mert egyébként nem.

Salvini, Orbán és Trump állandóan magas hőfokon tartja rendszerét azáltal, hogy folyton összeesküvéseket harsog, vagyis hogy bizonyos körök le akarják rohanni az országot. Úgy látszik, mintha ellenőrzés alatt tartanák a határokat, vagy legalábbis kísérleteznek azzal, lásd az USÁ-t. A bevándorlás egész Európában téma, ám az európai vezetők igyekeznek ködösíteni, ellenben a populisták az amerikai forgatókönyv legelső pontját követik, és kimondják, hogy bizony, a migráció probléma. Macronnak, Merkelnek szembe kell néznie azzal, hogy a közfelfogás szerint Európa immár nem tudja ellenőrizni, kik lépnek a földrészre. Így ez lesz egy sor választás fő témája. Továbbá el kell fogadniuk, hogy a kvóta nem jelent kiutat. Az inkább annak beismerése, hogy az EU vereséget szenvedett és valójában a jelenséggel foglalkozik, semmint az okkal.

A nagy kérdés, hogy hová tegye Európa a menedéket kérő embereket. Szét lehet osztani őket, de ez csak a szélsőjobb malmára hajtja a vizet. Kell egy hely Európán kívül, ahová át lehet irányítani az érkező tömegeket. Vagyis a földrészen az lenne voltaképpen a fal, ha az EU vissza tudná szerezni a dolgok irányítását a migráció ügyében. Ha valaki ezt a változatot javasolja, attól még nem populista vagy náci. Itt a politikai közepet kell megnyerni, és ha nem sikerül, akkor a végén az igazi szörnyetegek kerülnek hatalomra. Hiszen az emberek azt látják, hogy őrületes sebességgel változik a társadalmuk és a kormány tehetetlennek tűnik. A szélsőjobb ellen Trump taktikájával kell harcolni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.