2019. február 18., hétfő

BOLDOGABBAK, DE NEM DOLGOZNAK TÖBBET A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEMBEN RÉSZESÜLŐ FINNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2019.02.17.


Sikertelennek nyilvánították és elvetették a feltétel nélküli alapjövedelem-kísérletet Finnországban. Az ötlettel azonban egyre több helyen próbálkoznak.

Bár a kedvezményezettek általános jóléte növekedett, a foglalkoztatottság körükben nem nőtt – röviden összefoglalva ez a végeredménye annak a kétéves finnországi kísérletnek, melynek során 2000, véletlenszerűen kiválasztott munkanélküli havonta 560 eurós támogatásban részesült.

A feltétel nélküli alapjövedelem társadalomra gyakorolt hatásait vizsgáló kísérletet a finn társadalombiztosítási intézet (KELA) kezdeményezte, mert a kormány szeretné megreformálni az egyre drágább finn társadalombiztosítási rendszert.

Már tavaly tudni lehetett, hogy a kísérlet nem egy átütő siker, így nem okozott meglepetést, hogy a kormány elutasította a folytatást. Egy, a kísérletben dolgozó szakértő, Olli Kangas azonban felhívta a figyelmet arra, hogy két év túlságosan rövid idő arra, hogy a kísérletből messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

A finn próbálkozás egyik fontos eleme az volt, hogy a támogatást mindentől függetlenül megkapták az alanyok: akkor is, ha közben dolgozni kezdtek.

Ezzel azt szerették volna tesztelni a döntéshozók, hogy vajon motiváltabbak-e a résztvevők, hogy munkát keressenek vagy valamilyen vállalkozást indítsanak, ha nem kell attól félniük, hogy kudarc esetén elveszítik a megélhetéshez szükséges minimális jövedelmet?

Az alapjövedelemből nem lehetett kényelmesen megélni

Fontos eleme volt még a finn kísérletnek az, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem összege valamivel kevesebb volt, mint a munkanélküli segély (körülbelül 1000 euró, ami után 30 százalék adót kell fizetni).

A segéllyel ellentétben a feltétel nélküli alapjövedelem ugyan adómentes, de az 560 euró épp csak a legszükségesebbekre elég, így próbálták a kedvezményezetteket motiválni, hogy valamilyen kiegészítő jövedelem után nézzenek.

A kísérlet résztvevői kevésbé voltak stresszesek, emellett egészségesebbek és optimistábbak voltak a munkanélküli segélyben részesülő kontrollcsoportnál – foglalta össze az eredményeket Minna Ylikkano, a KELA kutatója. Ugyanakkor viszont mindkét csoport nagyjából ugyanannyi munkanapot dolgozott a vizsgált időszakban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.