2019. február 22., péntek

ORBÁN VALÓSZÍNŰLEG AZ ÚJABB PROVOKÁCIÓT IS MEGÚSSZA, LEGALÁBBIS EGYENLŐRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.22.


- Aki számít a német politikában, az mind elhatárolódott Orbán Viktortól, még Weber és a CSU is, ami irányváltásra utal, merthogy ők is besokalltak 

- A Néppártban egyre sürgősebben vetődik fel a Fidesz kizárása, ám a pártcsalád az európai választások előtt nem mondhat le a várhatóan jó tucatnyi új magyar EP-képviselő szavazatairól

- A világsajtó össztüzet zúdít a magyar miniszterelnökre a Juncker-ügy miatt - "ami nem tartozik össze, annak nem is szabad egyben maradnia"

New York Times/Washington Post/Yahoo/AP

A német kancellár teljes szolidaritásáról biztosította a Bizottság elnökét a magyar kormánnyal szemben a plakátkampány miatt kirobbant vitában, amely csak fokozta a feszültséget Budapest és Brüsszel között. Merkel hozzátette, hogy álláspontját a magyar vezetőkkel is tudatják majd a soron következő tárgyalásokon. Arra azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy mikor fogy el a türelme Orbán Viktorral szemben. Ám a Néppárton belül felerősödtek a követelések, hogy szabaduljanak meg a Fidesztől. Maga Juncker azt mondta, hogy nagyon meglepték a magyarországi politikai hirdetések, de nem adja fel, mert ő nem olyan ember. Ám ami sok, az sok, és Európa nem jut előbbre, ha az országok egymás ellen harcolnak.

Megszólalt a konzervatívok bizottsági elnökjelöltje is, azt hangsúlyozva, hogy a jelenlegi hadjárat és Orbán más húzásai nagy értetlenséget, illetve felháborodást váltottak ki a pártcsaládban. Úgy értékelte: az nem megy, hogy a magyar kormányfő az EPP tagja, de közben fellép a szintén kereszténydemokrata Juncker ellen. Be kell látnia, hogy egyre jobban eltávolodik a Néppárttól.

FAZ

A német kereszténydemokraták elnök asszonya a Juncker-ügy miatt kilátásba helyezte, hogy pártja megszakítja a rendszeres párbeszédet a Fidesszel. Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, hogy az európai konzervatívok a földrész egységéért dolgoztak, ideértve, hogy semmilyen vita ne vezessen megosztáshoz. Ám ez a cél most veszélybe került a Fidesz semmivel sem igazolható, tarthatatlan vádjai folytán. Azon felül a magyar eljárás gyengíti az EPP-t és árt annak.

A német uniópártok egységesen elhatárolódtak a jobboldali-nemzeti Orbán Viktortól. A CDU-CSU sokáig visszafogta magát, ám most egyre több politikusnál szakad el a cérna. A bajor keresztény szociálisokat idáig kifejezetten jó viszony fűzte a magyar kormányfőhöz, de most vezetőjük, Söder kijelentette, hogy nem elfogadhatóak Orbán kijelentései és a miniszterelnöknek bizonyítania kell, hogy még a Néppárthoz tartozik-e.

A kizárást azonban sem ő, sem Kramp-Karrenbauer nem vetette fel, bár a parlamenti frakció elítélte a magyar kampányt. Javasolta viszont Frank Engel, a luxemburgi kereszténydemokrata pártvezér. Rámutatott, senkitől sem lehet elvárni, hogy a Néppárt Orbánnal a soraiban vívja meg a választási hadjáratot. A Fidesznek semmi keresnivalója az EPP-ben, távoznia kell, méghozzá azonnal, mert Európa-ellenes párt lett. Vezetője fixálódott Sorosra, és így gyűlöletpolitikát folytat.

Die Welt

A CSU elnöke szerint a párbeszéd híve és nem is akarnak senkit sem kiűzni a Néppártból, de világosan meg kell jelölni, hogy mi az ami megy, és mi az, ami nem. Söder hozzáfűzte, hogy az Orbán által választott út, sajnos, rossz irányba mutat. A CDU-s vezetője ezt megtoldotta azzal, hogy a magyar vezetőnek megfelelő formában igazolnia kell: még úgy érzi, hogy az EPP-hez tartozik.

Süddeutsche Zeitung

A legnagyobb német lap úgy látja, már régen esedékes, hogy Orbánt eltávolítsák az Európai Néppártból, mivel a magyar politika sem nem keresztény, sem nem konzervatív, hanem szabadságellenes. És ennek végre el kell vezetnie a megfelelő következményekhez. A kommentár kiemeli, hogy az EPP felfoghatatlanul hosszú ideig türelmes volt a miniszterelnökhöz, noha az a menekültek ellen uszít, romákat rekeszt ki és tüzeli a nacionalizmust. Vagyis határozottan nem keresztény, hiszen Krisztus kinyújtotta a kezét a szegények és az üldözöttek felé. Azon kívül minden volt, csak nem nacionalista.

A Fidesz nem kívánja tartani magát az unió szabadságra, jogállamra, pluralizmusra, türelemre és együttműködésre épülő rendjéhez, inkább szét akarja rombolni azt. Amikor Orbán kiáll az illiberális demokrácia mellett, akkor ott az egykori szovjet birodalom tekintélyelvű, szabadságellenes gonosz szelleme nyilvánul meg. A magyar irányvonal veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza a média, az oktatás és a kutatás szabadságát és sokszínűségét. Közpénzekből kampányol Juncker ellen, miközben sokmilliárdos támogatást zsebel be Brüsszelből. Ez ocsmány, így most ki kell hajítani a magyar pártot a konzervatívok soraiból.

Az uniópártok sokáig visszariadtak ettől a lépéstől, ám most Weber is keményen nekiment a magyar populistáknak. Kimondta azt, ami nyilvánvaló: a magyar párt mind távolabbra kerül az EPP-től. Akkor most a szakításnak kell következnie. Ami nem tartozik össze, annak nem szabad egyben maradnia. Hiába mondják azt, hogy akkor Orbán csatlakozik a Salvini vezette szélsőjobbos, euroszkeptikus fronthoz. Nem volna jobb a nyílt szembenállás, mint hagyni, hogy a saját berkeken belül lázítson? A Néppártnak és Webernek szüksége van a magyar voksokra, de az meg milyen, hogy az EU legfőbb vezetői olyasvalakitől függnek, aki megveti a szervezetet?

Az igazság az, hogy jelenlegi állapotában sem Magyarország, sem Lengyelország nem léphetne be az unióba. Végtelenül lesújtó, hogy a két kormány ideológiai falat húz Kelet és Nyugat közé. Ez azonban az emberek életét veszélyezteti az egész kontinensen, és hosszú távra lehetetlenné teszi a szorosabb együttműködést az EU-ban. E politika veszélyeit és kihatásait világossá kell tenni mindenki számára. Már csak ezért is fontos, hogy kitegyék a Fidesz szűrét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.