2019. március 21., csütörtök

AZ ECONOMIST A NÉPPÁRTI TAGSÁG FELFÜGGESZTÉSÉRŐL: VAJÚDTAK A HEGYEK... - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.21.


- "Állon csapták", "megalázták", "rövid pórázra fogták" Orbánt, de lehet, hogy végén mégis ő nevet, mert a néppárti ellenlépés túl kevés és a pártcsalád túl későn szánta rá magát , viszont a Fidesz elbízta magát

- Az európai konzervatívok időt nyertek miután éveken át tartó engedékenységükkel magukat hozták nehéz helyzetbe

- Orbán Viktor gyakorlatilag ugyanazt mondja migrációról, mint a christchurchi tömeggyilkos

Economist

Túl kevés, túl későn. Így kommentálja a lap legtekintélyesebb szemleírója, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Mint írja, a konzervatívok kirendelnek egy bizottságot, miközben pontosan tudni lehet, mit is művelt Orbán Viktor az eltelt csaknem 9 évben. Az EPP nem azon sokallt be, hogy a magyar kormány közpénzből újabb, nyíltan antiszemita kampányt kezdett Soros György ellen, hanem, hogy a fotón ezúttal feltűnt Juncker is. A pártcsaládon belül a kompromisszumot a CDU felfüggesztési javaslata jelentette a kirobbant vitában. Csak éppen itt már a sokadik rossz húzásról van szó az európai kereszténydemokraták, és főként az uniópártok részéről. Weber azt hiszi, hogy ha kirakják Orbánt, akkor ezzel a szélsőjobb karjába kergetik, viszont ha benntartják, akkor mérsékelni lehet a politikust. Csak éppen semmi bizonyság sincs egyikre sem. Orbán a jelek szerint igen magabiztos lett és büszkén áthág minden vörös vonalat.

De legalább valami konkrétan történt, csak éppen szánalmasan kevés. A fideszes képviselők továbbra is a konzervatív soraiban ülhetnek Strasbourgban. Nem valószínű, hogy bármiféle olyan részletet felszínre hozna a Van Rompuy által irányítandó testület, ami ellentmondana az eddigi nemzetközi vizsgálatok megállapításainak. Vagyis hogy a magyar kormány rutinszerűen megszegi az EPP által vallott liberális demokráciát, pluralizmust és jogállamot. Azaz a középjobb már megint kitért a probléma elől. Ez nagyon is megfelel Webernek, mert az ügy őt már roppant mód zavarta a Bizottság elnöki tisztéért folyó versenyben. Így az őszre halasztják a dolgot, amikor már túlvannak a választáson és éppen a fő posztokat osztják el az unióban.

De lehet, hogy a végén Orbán nevet. A tegnapi sajtóértekezleten kárörvendően azt mondta, hogy pártja maga döntött a tagság szüneteltetéséről és az egész históriát politikai színjátéknak minősítette. Úgy tűnik, abban igaza is van, hogy az eljárás a liberálisabb tagpártok érzékenységének csillapítására szolgál. De még mindig megteheti, hogy összeáll olyan populista erőkkel, mint a PiS. Hiszen megúszta, hogy kizárják, ami pedig bizonyosan az egyetlen lehetséges mód, hogy megbüntessék évek óta tartó túlkapásait. A magyar erős ember egyedül az erőből ért, és a Néppárt továbbra is az erőből mutat keveset.

Die Welt

A Néppárt megalázta Orbán Viktort, jóllehet igazából ki kellett volna zárnia, hiszen annak politikája embereket rekeszt ki, kisebbségeket diszkriminál, önkényesen beleavatkozik az igazságszolgáltatás dolgába, és korlátozza a szólásszabadságot. Ez pedig már rég nem összeegyeztethető a konzervatívok alapértékeivel. Mindez azonban nem elegendő Kramp-Karrenbauer és Weber számára. De aki alaposabban megvizsgálja az ügyet, az láthatja, hogy a szakértők kinevezése ügyes trükk a frakcióvezető részéről. Természetesen Orbán nem tartja be az alapvető normákat. De a háromtagú testületnek nem is ezt kell elbírálnia, hiszen az ítélet úgyis az lesz, amit a pártfőnökség akar. A lényeg, hogy Weber időt nyerjen és közben azt sugallja: kritikusan viszonyul a magyar irányvonalhoz.

Ám ez nem tiszta játék, habár hatalompolitikai szempontból fölöttébb bölcs. Először is, mert egyre fokozódott a Weberre nehezedő nyomás. Ám nem lehetett tudni, hogy a többség támogatja-e a Fidesz kizárását. Viszont így az a benyomás keletkezik, hogy a pártcsalád végre fellép Orbán ellen. Másodszor, ha a bajor politikus tényleg Juncker helyére akar lépni, akkor legalább valamennyire el kell hitetnie a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal, hogy többé nem tűri el a magyar politikát. Harmadszor, jócskán romlottak volna kilátásai a Bizottság elnöki tisztére, ha a Fidesz repül. Negyedszer, maximálisan növelte a nyomást a magyar kormányfőre. És nem alaptalanul remélheti, hogy Orbán egészen új utat választ.

Orbán nagy pofont kapott, amibe nem lett volna szabad belenyugodnia, hiszen mindig a büszkeségét hangoztatja. Törésre kellett volna vinnie a dolgot, de mivel ezt nem tette meg, ebből kiderül, milyen nagy szüksége van a Néppártra. És hogy azt hatalmi bázisként kívánja használni a továbbiakban is. Nem szeretne kukoricára térdelni, Le Pennel és a többiekkel együtt. Viszont most Webernek jók a kilátásai, hogy május után végleg megfékezze a nehéz természetű magyart...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.