2019. március 20., szerda

BRÜSSZELI LUTRI

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.03.20.


...latolgassuk a lehetőségeket. Mi történhet?

1. A Fideszt ma kizárják a néppárti frakcióból. Ez esetben beindul a kormány propagandagépezete, elkezdik sulykolni, hogy nem is úgy volt, ők léptek ki maguktól, ők így szállnak le a bicikliről, és az uniós választási kampány miatt elindul a magyar belpolitika szélsőjobbra, de hiperűrsebességgel. Magyarország viszonya az Unióval látványosan megromlik, és rövidesen a tagság is csak annak lesz függvénye, hogy akad-e egy-két józan ember, aki megmagyarázza a miniszterelnöknek, miszerint a pénz beszél, ellenben a kutya ugat. Kétséges, hogy sikerül-e.

2. A Fideszt felfüggesztik, ez esetben hasonló eredmény várható, csak jóval mérsékeltebb formában, egy esetleges békülésre kacsintgatva, de még így is erősen valószínű, hogy Orbán Viktor sértett hiúságában, dacból kilépteti a pártot a frakcióból, és vagy beülteti a Marine le Pen-féle populisták frakciójába, vagy vár a választások utánig, a sosemlesz populista nagyfrakcióra, majd végül tenderjellegű tárgyalások után oda ülnek, ahol a legtöbbet kínálják, meg – ahova lehet, mert olyan sok lehetőség nincs. Például ülhetnek lengyel elvbarátaik mellé, a konzervatív frakcióba is, azonban ha az ősszel tartandó lengyel választásokon bukik a mostani kormány, lőttek a populista álmodozásnak.
3. A szavazás érvénytelen lesz. Ez esetben minden megy tovább, ahogy eddig, vagyis sehogy, a rossz viszonyt gondosan megőrizzük mindenkivel, és a kormánysajtó hatalmas győzelemként fogja ünnepelni a kialakult helyzetet.
4. A Fideszt sem nem zárják ki, sem nem függesztik fel, hanem hagyják úgy, ahogy van, a tizenhárom párt indítványa megbukik. Ez arra utalna, hogy a Brexit-ügy miatt a Néppártnak minden emberre szüksége van, senkinek sem meri elengedni a kezét egyelőre, mert nem tudni, mit hoz a jövő. Azt sem, hány képviselői hellyel kell kalkulálni.
5. A legvalószínűbbnek azt találnám – ha én néppárti vezető lennék, mindenképpen így tennék –, hogy elhalasztják a döntést a következő ülésre, de még a választások előtti időpontra. Ennek a holnapi May-nyilatkozat szempontjából van jelentősége, a csúcsértekezleten dől el, kire és mennyire van szüksége a Néppárt vezetőségének.

Egy ebben a pillanatban érkezett gyorshír szerint viszont Orbán Viktor kedden, egy nappal a Fidesz néppárti tagságáról szóló döntés előtt, levelet írt a bajor kormánynak, amiben a magyar kormány nevében biztosította őket, hogy nem fog akadályt gördíteni az elé, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban. Ami mégis békülési szándékra utal, szemben a kormánylap és a „háttér” fogcsattogtatásával.

Na, erre mondaná az ember, hogy tudja a fene, és a legjobb lenne az egészet felgyújtani a négy sarkán, hogy ne legyen vele több baj, csak hát nem lehet.

Pillanatnyilag egy dologra lenne jó ez a dolog: lehetne rá fogadásokat rendezni. Csak azt korábban kellett volna megszervezni és amúgy is tilos lenne – Magyarországon ugyanis a szerencsejáték szervezése állami monopólium.

Márpedig ez nem egyéb, mint lutri.

Estére okosabbak leszünk – ha boldogabbak vagy szabadabbak nem is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.