2019. március 26., kedd

ELÖLRŐL KÉNE KEZDENI EZT AZ EGÉSZ ÜGYET – ÍGY LÁTJA AZ ÜGYVÉD A ROMÁK ELLEN ELKÖVETETT GYILKOSSÁGSOROZAT ELJÁRÁSÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.03.26.


Olyan eljárásjogi hibák jellemzik a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok ügyét a rendőrségi munkától az igazságszolgáltatásig, hogy senki nem csodálkozhatna, ha újra kellene tárgyalni – mondja lapunknak Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlottként jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Kiss Árpád védője. Állításának alátámasztására számos példát sorol az eddig nem ismert mozzanatokból. Szerinte elmaradt a tabula rasa, a történtek bármikor megismétlődhetnek.

Fel tudja idézni, mit érzett, amikor megkapta a felkérést, hogy lássa el a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok elsőrendű vádlottjának védelmét? Tudni lehetett, hogy ez Magyarország második világháború utáni történelmének legsötétebb bűncselekménye.

– Mielőtt ügyvéd lettem, tizenhárom évig rendőr voltam, tizenegy évet gyilkossági ügyekkel foglalkoztam. Az ember szakmailag arra törekedett, hogy olyan ügybe keveredjen, amelynek súlya van. A romákat ért támadássorozatot hellyel-közzel én is követtem. Amikor meghallottam, hogy ezeket az embereket elkapták, mocorgott bennem, hogy szakmailag jó volna ott lenni. Nem azért, hogy az ember szerepeljen, hanem mert ez olyan ügy, amelyben az ember megmutathatja magát. Teltek a hónapok. Aztán felhívtak a Nemzeti Nyomozó Irodából, hogy lennék-e Kiss Árpád kirendelt ügyvédje. Elvállaltam. Másnap be is mentem hozzá. A Venyigében volt egy egyórás beszélgetésünk. Ott azt mondta, szeretne mást meghatalmazni. Be-bejárogattam hozzá, hogy amíg nem talál valakit, ellássam a munkám. Valakit meg is hatalmazott, de ő gyorsan visszalépett, miután ránézett az ügyre. Azt mondta, na, ezt nem. Én addigra már beszéltem az anyjával, a koronatanúval, vagyis a szeretőjével, Fehérné Nyalka Évával, akit utóbb hamis tanúzásért ítéltek el. Amikor elkezdődött a büntetőper, akkor kerültem kirendelésbe, ahogy mondani szoktuk.

Mi az, ami szakmailag izgatta ebben az ügyben? A kívülállót elborzasztják ezek az emberek, ön viszont a védelmükre szegődött.

– A gonosz embernek is jár a védelem. A demokratikus állam fokmérője az, hogy milyen a büntető igazságszolgáltatás egy ilyen cselekménysorozatot elkövető emberrel szemben. Nekem az ügyben a legnagyobb bajom nem az volt, hogy elítélik-e Kisséket, vagy sem. Kiss Árpáddal eleve közöltem, hogy ha már csak egyetlen helyszínen, ahol megöltek valakit, megállapítják a bűnösségét, életfogytiglanit kap. Mert azt kell kapnia. Csakhogy én úgy láttam, hogy a per bírája lényegében átvette az ügyészség szerepét. Az elsőfokú ítéletben le is írta, hogy valamelyik tényállást nem lehetett volna bizonyítani, ha ő ezt bíróként nem teszi meg. Csakhogy egy bírónak nem ez a dolga...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.