2019. március 8., péntek

NÉHÁNY BEKEZDÉS A MULTIKULTURALIZMUSRÓL

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.03.06.


A jobboldali álláspont elég egyértelmű. A sokszínűség önmagában nem érték. Mitől lenne az? Szép? A hányás is tud sokszínű lenni. Meg a virágos rét is. Tehát a sokszínűség van, hogy ocsmány, van, hogy szép. […] Nem jobb, emelkedettebb, európaibb, szabadabb, fennköltebb a sokszínű közösség, mint a homogén.”
(Stumpf András)

Ez az írás – kivételesen – nem kíván aktuálpolitikai eseményekre reagálni. Ehelyett egy olyan felfogást szeretne górcső alá venni, amelyet nyíltan vagy burkoltan, de a magyar politikai szereplők nagy többsége elfogad – tisztelet a kivételnek. Ez a felfogás három részből áll.

Egyrészt, és ez a része nem képezi vita tárgyát a cikkben, ha Magyarországra nagyszámú bevándorló érkezne, akkor ők kulturális csoportjukat vagy csoportjaikat itt is megőriznék, vagyis Magyarország multikulturális társadalommá válna. (Pontosabban, mivel Magyarországon szerencsére jelenleg sem uralkodik kulturális homogenitás, multikulturálisabbá válna.)

A másik feltételezés, hogy a multikulturalizmus, illetve egész pontosan annak az a változata, amikor a kulturális csoportok a többségi kultúrától nagyban eltérnek, rossz (és ne kerteljünk: a különbözőség megfelelő fokának megállapítása a bevándorlók bőrszíne alapján történik).

A harmadik feltételezés, hogy ha Magyarországra esetleg bevándorlók szeretnének jönni (illetve a kormány narratívája szerint be akarják kényszeríteni őket), akkor ellenük minden lehetséges eszköz legitim – ideértve az állami erőszakot (idegenrendészeti eljárások, kerítésépítés stb.) is.

A Fidesz és az ellenzék között három, nem alapvető különbség mutatkozik. Az első, hogy míg a Fidesz elbeszélésében a migránsok érkezése (mind önként, mind „kényszerbetelepítés” által) valós veszély, amelyet csak a kormány politikai manőverei és a határmenti erőszak akadályoz meg, addig az ellenzék ezt tagadja. A második, hogy az ellenzék, a szerepéből adódóan, hangsúlyozza a Fidesz esetleges kétszínűségét – de mindig markánsan bevándorlás-ellenes (sőt, sokszor menekült-ellenes) szemszögből.

Harmadrészt pedig adott esetben kiállnak (már akik egyáltalán kiállnak) a kormány gyűlöletkeltő migráns-kampányai és néha a déli határon zajló embertelenségek ellen is. Ez utóbbit helyesen teszik.

Célpontom tehát az a feltételezés, hogy a multikulturalizmus, egy bizonyos fokon túl, rossz, azt meg kell akadályozni. Emellett a feltételezés mellett két érvet szokás hangoztatni. Az első a magyar/keresztény/európai (egész pontosan: a fehér) kultúra/civilizáció védelme a „betolakodó” elemektől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.