2019. március 14., csütörtök

WEBER: ELÉG VOLT A DUMÁBÓL, A MAGYAR KORMÁNY SZÁMÁRA ELJÖTT A TETTEK IDEJE! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.14.


- Az egyik svéd konzervatív képviselő szerint a magyar kormány még csak leplezni sem próbálja a demokráciaellenes politikát 

- Orbán Viktor azt mondja, hogy ő ugyan nem antiszemita, mégis egy virtigli antiszemitát tüntet ki, de akkor voltaképpen micsoda?

- Ilyen az, amikor a Habony-művek politikai csőlátásban szenved és öngólt lő, mivel nem tanulmányozza kellőképpen a közösségi oldalakat

Süddeutsche Zeitung

A Néppárt frakcióvezetője megismételte Strasbourgban, hogy némi elmozdulást tapasztalt Orbán Viktornál, amikor kedden jó két órára leült a magyar vezetővel, ám. Weber nem hisz a szavaknak, immár bizonyítékokat akar látni. A megbeszélésen addig jutottak, hogy a házigazda jelezte: kész teljesíteni a feltételeket, nehogy a Fidesznek távoznia kelljen az EPP-ből. A beszámoló megemlíti, hogy a Junckert rágalmazó plakátokat átragasztották, amerre csak a bajor politikus elhaladt, ám a másik az állványok másik oldalán ott maradt az eredeti kép. Weber ezzel szemben a saját twitter oldalán nem tett közzé egyetlen olyan fotót sem, amelyen Orbánnal együtt látható, a látogatást a zsinagógában készült felvétellel illusztrálta.

Viszont hogy Magyarországon továbbra is megjelennek az EU-ellenes hirdetések, az megnehezíti a konzervatívok bizottsági elnökjelöltje számára, hogy ne tűnjön úgy: megválasztásához nagyon is igyekszik támaszkodni a fideszes szavazatokra. A legújabb előrejelzés szerint a Néppártnak 168 helye lesz Strasbourgban, de ha repül a 13 magyar képviselő a frakcióból, azok aligha voksolnak Weberre. Ám kétséges az is, hogy a politikus megkaphatja-e azoknak a pártoknak a támogatását, amelyek szabadulni akarnak Orbántól. A svéd konzervatívok képviselője úgy gondolja, hogy a bizottsági elnöki tisztség várományosának nem kellene hidat építenie a magyar kormányfő felé, mert annak az egész demokráciafelfogása kétséges, legalább 2013 óta. Lásd a sajtószabadságot, az antiszemita retorikát, valamint Putyin dicséretét. Hökmark hozzáfűzte, hogy az ördög gyakran valóban a részletekben rejlik, de itt már a felszínen megjelenik.

Der Standard


Amit Weber Strasbourgban az Orbán Viktorral tartott megbeszélésről mondott, az nem úgy hangzott, mint valamiféle áttörés. Mindenesetre a párbeszéd folytatódik és a bajor politikus a CEU érdekében kötendő egyezménnyel próbálja megszelídíteni magyar partnerét. Épp ezért tett neki ajánlatot a megbékélésre, miközben a Néppárton belül fokozott erőfeszítéseket tapasztalni a sorsdöntő jövő szerdai ülés előtt, hogy ne kelljen kitenni a Fideszt. A Közép-Európai Egyetem kapcsán Weber elképzelése az, hogy a jövőben a müncheni Műszaki Egyetem közreműködik a magyar társintézmény oktatási és kutatási programjában is, mégpedig jeles amerikai iskolák bevonásával. Hogy Orbán miként reagált a lehetőségre, azt a néppárti vezető nem árulta el, csupán annyit mondott, hogy nem is tárgyalást folytattak.

New York Times/Yahoo/Reuters

A jövő hónapban Münchenben lesznek az egyeztetések arról, hogy az ottani Műegyetem, Európa egyik vezető felsőoktatási intézménye miként szállhatna be a CEU-n folyó oktatásba. Mint emlékezetes, az együttműködés ötlete Manfred Webertől származik, miután a Néppárt frakcióvezetőjének irodája a bajor fővárosban van. Azért találta ki, mert azt szeretné, ha a Soros György által alapított egyetem továbbra is adhatna ki nemzetközi diplomákat Budapesten. A politikus szóvivője azonban azt közölte: semmiféle politikai garancia nincs arra, hogy a CEU visszakaphatja korábbi státusát, de a részleteket a két iskolának kell kidolgoznia. A jelentés rámutat, ha létrejön a megállapodás, az segíthet rendezni a vitát a Néppárton belül, miután a pártcsalád szeretné lenyomni a populistákat az EP-ben, mert ha a kereszténydemokraták megőrzik jelenlegi befolyásukat, akkor ők jelölhetik a Bizottság következő elnökét, amire éppen Weber pályázik.

Politico

A CEU azt reméli, hogy ha sikerül egyezségre jutnia az egyik legjobb német egyetemmel, amelynek elég sok ilyen együttműködési programja van, akkor kevésbé lesz kiszolgáltatva a magyar kormánynak, függetlenül attól, hogy a Fidesz tag marad-e a Néppártban vagy sem. Weber főként azt tartja fontosnak, hogy a Közép-Európai Egyetem továbbra is kiadhasson nemzetközi okleveleket a végzősöknek, szerinte pont erre szolgál az általa ismertetett javaslat. De ettől még Ignatieff rektor azt közölte, hogy folytatják az áttelepülést Bécsbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.