2019. április 29., hétfő

JUNCKER TISZTELI ORBÁNT, DE AZÉRT REMÉLI, HOGY A BÓDULT NACIONALISTÁK RÁFARAGNAK AZ EP-VÁLASZTÁSON – SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.29.


- Vajon Magyarország ráébred-e egy szép napon, mivel is jár Kína vazallusának lenni? 

- Salvini, Le Pen és Orbán egyaránt magának vindikálja a jogot, hogy az európai populista szövetség hangadója legyen

- A migráció kérdésének forszírozása csak arra jó, hogy elleplezze a társadalom széttöredezését

Politico

A Bizottság elnöke azt közölte, hogy a legnagyobb tisztelettel viseltetik Orbán Viktor iránt és úgy látja, hogy a magyar kormányfő mindig is hős volt. Már akkor csodálta, amikor a szovjet hadsereg még Magyarországon állomásozott. Juncker most azt mondta, hogy kettejük viszonya igen jó, és szerinte ez Orbán is így ítéli meg. A luxemburgi politikus elárulta, hogy négyszemközt éveken át diktátornak nevezte a magyar vezetőt, amin az jókat szokott nevetni. Juncker a kelet-európai bővítés 15. évfordulója alkalmából a 4 visegrádi állam sajtójának nyilatkozott és védte Brüsszel irányvonalát Közép-Európával kapcsolatban, ami igencsak előtérbe került a Magyarország és Lengyelország ellen indult jogállami eljárás miatt.

Úgy fogalmazott, hogy a jogállam az unió pillére. Egyes tagok ugyan időről időre megpróbálnak lázadni ellene. Ennek foka attól függ, hogy ki van éppen hatalmon, és hogy a politikai ciklus mely szakaszánál járnak. Juncker azonban bízik abban, hogy pár éven belül ezek az aggályok lekerülnek a napirendről. Szerinte a volt szocialista országoknak időre van szükségük, amíg elfogadják a tényt, hogy a jogállam az EU alapvető építőköve. Ugyanakkor tagadta, hogy figyelmen kívül hagyta volna a térség érdekeit. Hiszen pl. amellett kardoskodik, hogy beléphessenek az euróövezetbe. De pl. Kaczynskival azért nem találkozott 15 éve, mert az nem reagált a tárgyalási kezdeményezéseire.

Ugyanakkor bízik abban, hogy a jövő hónap végén megfizetik az árát mindazok, akik az őrült nacionalizmust hirdetik. Egyben utódja nevében burkoltan arra figyelmeztetett bizonyos kormányokat: eszükbe ne jusson, hogy a Bizottság munkájának akadályozására EU-ellenes biztos küldjenek Brüsszelbe. Elárulta, hogy annak idején ő maga ilyen alapon hat jelöltet utasított el.

FAZ

A német gazdasági miniszter úgy értékelte, hogy a vártnál eredményesebben zárult Pekingben az „Új selyemút”-tanácskozás, miután konszenzus alakult ki az ügyben, hogy tisztességes szabályokra és nyitott piacokra van szükség Kína nemzetközi gazdasági tervei kapcsán. Altmaier azonban arra is figyelmeztetett, hogy a szavakat tetteknek kell követniük. A háromnapos fórumon, amelyen csaknem 40 állam- és kormányfő volt jelen, a házigazdák 64 milliárd dollár értékben írtak alá fejlesztési megállapodásokat. A német tárcavezető június közepén delegáció élén visszatér a kínai fővárosba, hogy a részletekről tárgyaljon. Mindenesetre a kínai terjeszkedés megosztja Európát. Az olaszok, magyarok és görögök keresik az együttműködés lehetőségét, a franciák, németek és britek ezzel szemben arra mutatnak rá, hogy a beruházások révén könnyen függő viszonyok alakulhatnak ki. Az EU-ban neheztelést váltott ki, hogy Olaszország a fejlett ipari államok közül elsőként csatlakozott az „Egy övezet – egy út”-programhoz.

Der Standard

Budapesten meglepő módon még senki sem gondolkodott el azon, mit jelent a kínai birodalom szolgájává szegődni, miközben Peking erőlteti saját rendszerének exportját és kőkemény, erkölcstelen hatalmi politikát folytat. De hát a magyar kormány az illiberális demokráciát hirdeti és szabadságharcra szólít fel Brüsszel ellen. Ám ha a Nyugat számára számítanak az értékek, akkor szintén az érdekek alapján szembe kell szállnia a kínai törekvésekkel, mert az nem lehet, hogy az EU egyik tagja az ázsiai hatalom trójai falova legyen Európában.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kell együttműködni a kínai féllel. Csak az eddiginél sokkal több szkepszissel kell reagálni a kínai szirénhangokra. Hiszen tévesnek bizonyult a feltételezés, miszerint a tekintélyelvű rezsimek előbb-utóbb jobb belátásra térnek, ha bevonják őket a nemzetközi munkamegosztásba, mert akkor megerősödik náluk a középosztály, és így egy idő után liberális demokrácia váltja fel a legrosszabb diktatúrát is. Hát, Kína esetében látnivaló, hogy a jólét fokozódása egyáltalán nem rendítette meg az autokráciát. Ráadásul az ország az Új selyemút-program keretében hiteleket osztogat Magyarországtól Chiléig, hogy politikai befolyáshoz jusson. Az elnök meg is mondta, hogy legkésőbb 2050-re világhatalom akarnak lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.