2019. április 3., szerda

ORBÁN HÉTFŐN CSATLAKOZIK SALVINI EU-ELLENES SZÖVETSÉGÉHEZ? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.03.


- Orbán Viktor abban bízik, hogy az európai választások eredménye révén ki tud keveredni a slamasztikából 

- Weber politikai gerince meglehetősen puha, valójában nem túlzottan izgatja , hogy egyes államokban módszeresen nekiestek a jogállamnak

- Netanyahu populista, de ezen a kategórián belül a minőséget képviseli, amiről Orbán, Putyin és Erdogan csak álmodhat, mint ahogy az izraeli demokrácia szintjéről is

Die Presse

A szélsőséges olasz Liga a Fideszre is számít az újonnan létrehozandó létrehozandó európai, jobboldali-populista választási tömörülésben. Az olasz koalíció kisebbik ereje a jövő hétfőn Milánóban mutatja be a májusi választásokra felálló „Népek és Nemzetek Szövetségét”, valamint az EU átalakításának tervét. Salvini, a pártvezér azt közölte, hogy akár 20 párt is csatlakozhat az összefogáshoz, így a Fideszen kívül Le Penék, a német AfD, az osztrák Szabadságpárt, a holland Geert Wilders pártja, továbbá a szintén szélsőjobbos Svéddemokraták. Az öt nap múlva esedékes alakuló ülés mottója, hogy meg kell teremteni a józanész Európáját.

Handelsblatt

Az Orbán-kormány arra számít, hogy a jobboldali-populista pártok jelentősen előretörnek az európai választásokon
, így alapvető eltolódás megy végbe a strasbourgi erőviszonyokban. Épp ezért csak május után dönt arról, hogy továbbra is a Néppárt tagja lesz-e, de a maradás feltétele a kereszténység védelme, valamint a migrációbarát politika elutasítása. Erről Kovács Zoltán beszélt Bécsben. A konzervatívok ugyan felfüggesztették a Fideszt, ám a kizárás ügyében döntő lesz, miként foglal állást a háromtagú Bölcsek Tanácsa. Orbán azonban jelenleg azon van, hogy a maga szája íze szerint értelmezze a tagsági jogok befagyasztását. A szóvivő szerint szó sincs arról, hogy ideiglenesen kitették volna pártja szűrét, megismételte, hogy a Fidesz a maga akaratából nem gyakorolja jogait.

Orbán a választási hadjáratban csakis a migrációra kíván összpontosítani, még akkor is, ha az országban alig van bevándorló. Pártja folyamatosan provokálta a Néppártot EU-ellenes és burkoltan antiszemita propagandájával. A színfalak mögött azonban most azt ellenőrzi, lehetséges-e másfajta európai szövetség. Kovács megerősítette, hogy tárgyalnak másokkal. Az első számú jelölt, a PiS azonban nem tartozik a kereszténydemokratákhoz. Mindenesetre az EPP-n belül nagy a felháborodás a magyarokkal szemben. A kormányfő és Weber viszonya feszült, nem is várják Budapestre mostanában a bajor politikust, még választási rendezvényre sem. Ezzel együtt a bajor politikus nem játszotta el, hogy megkapja a magyar voksokat a Bizottság elnöki tisztének elnyeréséhez.

EUObserver

Manfred Weber a passzív ellenállás nagymestere, vagyis úgy tesz, mintha csinálna valamit, ám igazából megakadályozza, hogy bármi történjen. Így látja az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltjének ténykedését a jogállam ügyében egy Berlinben működő civil szervezet, a Democracy Reporting International igazgatója. Mint rámutat, az EPP strasbourgi frakcióvezetője a minap felvetette: hozzanak létre szakértői testületet a demokráciát fenyegető veszélyek nyomon követésére, csak éppen az indítvány annyira megnehezíti a probléma megoldását, hogy soha nem lesz belőle semmi. Egyszóval, a passzív ellenállás klasszikus példája, hiszen egy ilyen bizottság felállításához módosítani kellene az EU alapszerződéseit, amihez az összes tagállam egyetértésére volna szükség, szóval teljesen elképzelhetetlen.

A szándékokról árulkodik Webernek az a kijelentése is, hogy azért kell bevonni korábbi bírákat a munkába, mert túl keveset tudni a jogállami gondokról. Ilyesmit akkor szoktak hangoztatni, amikor nem szeretnének rendezni egy kérdést. Hiszen nagyon is világos, milyen gondok vannak a demokrácia kapcsán egyes tagállamokban, a Velencei Bizottság már jó néhány esetben rámutatott ezekre. Így pl. 17 pontos vizsgálta az új magyar alaptörvényt, majd 362 oldalon mutatta be, a Fidesz miként bontja le a jogállamot. A nagy kérdés ellenben mindig az, ki lesz az azután, aki kiáll és csinál is valamit?

A Weber-fajták azzal érvelnek, hogy itt jogi ügyekről van szó és azokat nem lehet politikai eszközökkel kezelni. Igazából azonban mindkettőnek van szerepe. A magyar kormány fényes nappal verte szét a demokratikus intézményeket és normákat. Az EPP már évekkel ezelőtt felléphetett volna ellene, ám habozott. Magyarország, Lengyelország és Románia azt állítja, hogy igazságtalanul pécézik ki. De forgalomban van egy belga-német kezdeményezés is, az pedig kiküszöbölné az ilyen kifogásokat, mert az abban vázolt mechanizmus keretében az összes tagállam megvitatná egymás jogállami gondjait. Csak arra kell ügyelni, nehogy jelentések eltűnjenek a bürokrácia fiókjaiban.

Die Zeit

A nacionalizmus világszerte tapasztalható megerősödésének ellensúlyozására nemzetközi kezdeményezésbe fogott Németország és Franciaország, mert úgy gondolják, hogy a veszedelmes irányzatot fokozott nemzetköz együttműködéssel lehet megfordítani. A két külügyminiszter szerint létre kell hozni a multilateralisták szövetségét, hogy fennmaradjon a szabályokra épülő rend, és nehogy az legyen a vége: mindenki mindenki ellen. A közös new yorki sajtóértekezleten Maas és Le Drian szerint az új hálózat, amelyhez máris kb. 15 állam csatlakozott, bár az USA még nem, szóval a hálózat olyan kérdésekkel foglalkozna, mint a leszerelés, az emberi jogok védelme és az egyenlőtlenségekkel szembeni harc. De hogy a gyakorlatban miként néz majd ki a kooperáció, az egyelőre nem ismeretes.

Az első miniszteri tanácskozás ősszel, az ENSZ-Közgyűlés ülésszaka alkalmából lesz, akkor teszik le az asztalra az első konkrét javaslatokat is. Egyébiránt a szervezők nem szeretnék senki orra előtt becsapni az ajtót. A francia diplomácia vezetője arról beszélt, hogy a szerveződés nem valaki ellen irányul még akkor sem, ha olyas valakiről van szó, aki a nemzetközi együttműködés ellenében cselekszik. Kifejtette: a multilateralisták a többséget alkotják, ám sokáig hallgattak, de most megszólalnak, mert belátták, hogy a sokoldalú kapcsolatok egyáltalán nem magától értetődőek. Egyre inkább megkérdőjeleződnek az olyan intézmények elvei, mint az ENSZ. Pedig a nemzetközi együttműködés a tartós béke legjobb biztosítéka. Így most egyesíteni kell az erejüket azoknak az országoknak, amelyek ragaszkodnak a közös normákhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.