2019. május 4., szombat

SZABAD SZEMMEL – DAUL, WEBER, KURZ SORRA KONTRÁZZÁK ORBÁN TERVÉT - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.04.



Die Presse 

Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy dolgozzák át a 10 éve életbe lépett uniós alapszerződéseket, mert menet közben alaposan megváltoztak a körülmények és pl. keményen fel kell lépni, ha valamely tagállam megszegi a jogállamiság és a demokrácia elveit. Úgy fogalmazott, hogy a jobboldali populisták nem lehetnek szövetségesek. Ugyanilyen szigort kell alkalmazni abban az esetben, ha egy kormány nem regisztrálja az illegális migránsokat, hanem csak simán átengedi őket, vagy túllépi az államadósság megengedett kereteit. Kurz szerint ilyen esetekben az eddiginél világosabb szankciókat kell hozni, mert jobbá kell tenni az uniót. Mint mondta, nem azért veti fel az ötletet, mert szét akarja verni az EU-t, vagy esetleg a kilépésről fantáziál. A dolog valójában úgy áll, hogy a szervezet folyamatosan válság üzemmódban működik, azért a kihívások láttán az alapokon kell változtatni. Azt is felvetette, hogy számolják fel a jövőben az EP strasbourgi székhelyét és az intézményt teljes egészében költöztessék át Brüsszelbe, mert elég volt a vándorcirkuszból. Szerinte ha Macron valóban reformokat akar, akkor ezt az indítványt sem utasítja el. Beszélt arról is, hogy a mostaninál kisebb Bizottságra volna szükség, azaz a tagállamok a jövőben igazságos rotációs elv alapján osztanák el a biztosi helyeket. A munkához már az európai választás után hozzá kellene látni, ideértve, hogy nemzedékváltásra van szükség az EU élén – jegyezte meg Kurz.

Weber: Ne kaphassanak érdemi funkciót az euroszkeptikus pártok

Weber megerősítette: semmiképpen nem kíván sem a szélsőjobbra, sem a szélsőbalra támaszkodni, hogy a Bizottság elnöke lehessen, sőt ragaszkodik ahhoz, hogy ne kaphassanak érdemi funkciót Strasbourgban az euroszkeptikus pártok. Hiszen azok elutasítják a közös Európát, szét akarják azt verni. Viszont a maga részéről mindenképpen segíteni igyekszik azon, hogy sok ember úgy érzi: Brüsszel túl messze van, és magukra hagyta őket. Miközben látnivaló, hogy a földrész nem tud helytállni a globalizált világban az összefogás nélkül. Emlékeztetett arra, hogy már a jobbos populisták sem beszélnek a kilépésről. Inkább azt hangoztatják, hogy az EU-t a nemzetállamok megerősítésével át kell alakítani. Persze emögött ugyanaz az önzés rejlik és továbbra és le akarják rombolni az uniót. A politikus kitért arra, hogy jelenleg a legnagyobb törésvonal Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél között húzódik, ami összefügg az identitással, az értékekkel. De itt hidakat kell építeni, hogy Európa ismét egységes legyen. Ehhez tiszteletet kell tanúsítani, oda kell figyelni a másikra, nem szabad azonnal ítélkezni. Pl. a kvóták ügyében. Ezzel együtt Weber biztos abban, hogy meg lehet állítani a nacionalisták rohamát. Ugyanis az emberek látják a Brexit és a világban végbemenő átfogó változások kihatásait. És ha bátran és élettelien alakul a demokrácia, akkor sikerülni fog, hogy Európa erősödjön és stabilizálódjon.

A német szociáldemokraták elnöke szerint ki kell dobni Orbánt a Néppártból

Orbán Viktor és a szélsőjobbot is magába foglaló osztrák kormány miatt keményen nekiment az Európai Néppártnak a német szociáldemokraták elnöke. Kampánynyitójában Nahles azt mondta, hogy a konzervatívokban már nem lehet megbízni, mert azok kengyeltartók a magyar és az osztrák jobboldal számára, azon kívül őket terheli a felelősség a Brexitért. Egyben sürgette a Néppártot, hogy az dobja ki a magyar miniszterelnököt. Úgy fogalmazott, hogy három hét múlva a minden a tét, mert egyesek vissza akarják forgatni a történelem kerekét.

Orbán és Salvini a minimálisra szorítaná le a közös Európát

 Az Európa-választáson két, teljesen eltérő modell csap össze az EU jövője ügyében. Az egyik oldalon áll Orbán és Salvini. Rájuk joggal panaszkodnak mindazok, akik továbbra is ideálisnak tartják a földrész szemszögéből a liberális, átlátható és nyílt demokráciát. Viszont a tekintélyelvű-nacionalista szövetségnek köszönhető, hogy végre elmozdult a vita a holtpontról a hogyan továbbról, mert elég volt az integráció toldozgatásából-foldozgatásából. Az Orbánok, Salvinik, Le Penek a minimálisra igyekeznek leszorítani a közös Európát, növelnék a nemzeti mozgásteret, illetve érzést, továbbá visszaállítanák a kormányok ellenőrzését saját gazdaságuk fölött. Egyben a megerősödött nemzetek jobban beleszólnának saját határaik között a társadalom, a kultúra és a vélemények sokszínűségébe. Ennek érdekében még a demokráciát és a jogállamot is támadják. Viszont rettenetesen zavarja őket, hogy még vannak európai intézmények, amelyek szükség esetén merészelnek közbeavatkozni. Ugyanakkor ha nem volna ez a szövetség, akkor nem alakulna ki az ellenmodell. Mert pl. az Osztrák Néppárt strasbourgi frakcióvezetője indítványozza, hogy az EU-döntéseknél töröljék el a tagállami vétó lehetőségét. Ő és hívei fokozni igyekeznek a nemzetközi versenyt, a többi közt korlátozott legális bevándorlás útján. Nyíltságot és átfogó felelősséget sürgetnek. Lehet, hogy mindez nem népszerű, de logikus alternatíva Orbán és Salvini bezárkózásával szemben. Azaz a hónap végén a választópolgárok a jövőbeni irányról határoznak, aminek messzire ható következményei lesznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.