2019. július 13., szombat

A KÖZMUNKA ÚT A SEMMIBE A MAGYAR ROMÁK SZÁMÁRA

MÉRCE
Szerző: BERNARD RORKE
2019.07.12.


Nyolc év elteltével a magyarországi közmunka rendszer csak arra volt jó, hogy tovább növelje az egyenlőtlenségeket, és csökkentse a legtöbb roma hozzáférését az elsődleges munkaerőpiachoz.

Kritikusai szerint a program olyan politikai eszköz, amely a képzetlen dolgozók permanensen létminimum alatti osztályát hozza létre, egyre inkább kiszolgáltatva a helyi politikai erők kényének-kedvének. Az Európai Bizottság által „teljesen eredménytelenként” leírt közmunka részét képezi egy szélesebb stratégiának, amelynek célja a szegénységben élő roma közösségek elszigetelése és ellenőrzés alatt tartása.

A tekintélyelvűségről szóló megannyi dicshimnusza közül az egyikben, még 2011-ben, Orbán Viktor arról beszélt, hogy Kína emberek tízmillióit emelte ki a szegénységből, úgy, hogy a nyugati liberális számokkal való babrálás helyett a munkát tette meg a gazdasági teljesítmény alapjának.

Fokozatosan a munkaalapú társadalom – melyben a szociális támogatásokat az igénybe vevők tevékenységének hasznossága határozza meg –, a családok támogatási rendszere, a teljes foglalkoztatottság és az újraiparosítás lettek az „unortodox” magyar gazdasági modell tartópillérei; és mindezek talapzatánál a közmunkaprogram áll. A programról a rezsim azt állítja, hogy segít a többszörösen hátrányos helyzetű, képzetlen és elszegényedett roma közösségek felemelkedésében.

A kormányzat szerint, amellett, hogy a tartósan munkanélkülieket aktivizálja, a közmunka rendszere évről évre jövedelmet biztosít több százezer állampolgár és családjaik számára, hozzájárulva a települések fejlődéséhez, illetve a tisztább és vonzóbb lakó- és természetes környezet kialakításához.

Manapság a kormány nagyon magabiztos a gazdasággal kapcsolatban: 2019 első negyedévében 5,3 százalék volt a GDP növekedés, a munkanélküliség pedig csupán 3,6 százalék.

E számok mögött azonban az Eurostat nélkülözési statisztikái azt mutatják, hogy Magyarország a negyedik legrosszabbul teljesítő uniós ország: az anyagi nélkülözésben élők aránya a 16 százalékos EU-átlag duplája. Hogyha még jobban szétszálazzuk ezeket az adatokat, akkor azt látjuk, hogy a szegénységben élők 76 százaléka roma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.