2019. július 18., csütörtök

EGY SZAKMA HALÁLA: EGYRE KEVESEBB A PÉNZTÁROS A SZUPERMARKETEKBEN

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: LENGYEL MIKLÓS
2019.07.17.


A szakmában dolgozókat az automatizálás és az alacsony bérek is sújtják.

A vásárlók időt, a nagy kereskedelmi hálózatok pénzt nyernek, ha a szupermarketek pénztárosok helyett automatikus kasszákat üzemeltetnek – nyilatkozta a Nielsen kutatóintézet szakértője, aki felmérte a helyzetet Franciaországban. A közszolgálati RFI rádiónak arról beszélt, hogy Franciaországban a szupermarketekben egyre gyorsabban terjed az automatikus fizetési rendszer, amely a vásárlóknak is előnyös, hiszen sokkal rövidebbek a sorok, mint a hagyományos kasszáknál, ahol még pénztárosok ülnek. A szupermarketek több mint a fele vegyes rendszerben dolgozik jelenleg francia földön: még vannak pénztárosok, de már egyre több az automata kassza. Jól meg lehet figyelni, hogy az idősebb vásárlók azokat a kasszákat keresik, ahol pénztárosok ülnek míg a fiatalabbak az automatikus fizetési mód hívei. Kelet Ázsiában már általános, de Európában is mind jobban terjed a telefonos fizetési mód, ez is mindinkább kiszorítja a pénztárosokat a munkaerő piacról.

A jövő az arcfelismerő rendszeré: a Carrefour üzletlánc Európában még nem, de Sanghajban már ezt módszert kínálja a vásárlóinak, akik mind nagyobb számban élnek is ezzel Kína gazdasági fővárosában. Ez villámgyorsan működik, de természetesen előzetes regisztráció után. Amint ez megvolt, és a fényképet összekötötték egy bankszámlával, a vevőnek csak oda kell állnia a kamera elé. A felismerés után egy képernyőn megjelenik a számla végösszege, melyet a vásárló úgy tud hitelesíteni, hogy beüti a kódját. Ez általában az okostelefon kódja a Mennyei Birodalomban, amely az élen jár az arcfelismerő rendszerek alkalmazásában.

A Carrefour üzletlánc a kínai óriás a Tencent rendszerét használja. A WeChatPay távolról sem egyeduralkodó a piacon, hiszen ott nyomul a világ legnagyobb internetes kereskedő hálózata, az Alibaba. Az Alipay az egész Hema üzletláncot kiszolgálja Kínában, ahol az internetes kereskedés már teljesen össze van kötve az arcfelismerő rendszerekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.