2019. július 24., szerda

EMLÉKEZNEK MÉG ARRA, MIKOR A TANÁR EGY FEJEZETTEL JÁRT A DIÁKOK ELŐTT? EZ LEHET JÖVŐRE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.07.24.


A jelenlegi OKJ-s képzési rendszer megszűnik, jövőre már új szakmákat tanulnak a diákok. Ez az átalakítás is olyan, mint a többi: becsengetésre lehetnek kész jó esetben. Parragh László kamarai elnök nem aggódik, a szakszervezeti vezető szerint kevés az egy év.


Szokásához híven nyúl hozzá a kormányzat az oktatáshoz: most a szakmát adó képzések alakulnak át teljesen jövő szeptembertől. Szakgimnáziumok helyett jönnek az ötéves technikumok, és kiderült az is, toldozgatás helyett teljes átalakítás jön a jelenlegi OKJ-s képzéseknél. Bár jövőre ez már élesben működik, még csak agyalnak arról, hogy pontosan mit, hol és hogyan tanuljanak a diákok, illetve az új szakmára vágyó felnőttek. Utóbbiak most bő egymillióan vannak.

Kétségtelen, a szakképzés jelenlegi rendszere nem jó, a bukást a márciusban kiadott Szakképzés 4.0 című anyaggal lényegében beismerte a kormány. Az új irányról azonban egyelőre alig tudni valamit. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné, illetve a tárca a következőket osztotta meg a Magyar 
Nemzettel a héten:
- A jelenlegi elaprózott, nagyjából 760 szakmát tartalmazó Országos Képzési Jegyzék megszűnik.
- A szakmák számát a jelenlegi verzió szerint 175-re csökkentik, döntő részben az eddigi képzések összevonásával.
- A "széles alaptudást biztosító" úgynevezett alapszakmákat csak iskolában lehet majd tanulni nappali vagy esti képzésen,
- míg a rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítéseket kizárólag felnőttképzésben lehet majd elsajátítani. (A mostani rendszer teljesen vegyes.)
- A gyors, rövid képzések vállalati igények szerint alakulnak majd ki, a végzettséggel rendelkezők is gyorsabban tanulhatnak új szakmát, a meglévő végzettségük vagy szakmai tapasztalataik figyelembevételével.

Ezzel a kettéosztott rendszerrel az elképzelések szerint gyorsabban lehetne reagálni a munkaerőpiaci változásokra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.