2019. július 18., csütörtök

SZABAD SZEMMEL – A SZÁMLA CSAK EZUTÁN ÉRKEZIK URSULA VON DER LEYEN CÍMÉRE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.18.


NZZ 

A Bizottság a jövőben hatékonyabban kívánja elejét venni a vádaknak, miszerint igazságtalan, amikor csakis Magyarországot és Lengyelországot állítja pellengérre a jogállam megsértése miatt, ezért mostantól rendszeresen vizsgálni fogja a demokrácia helyzetét a tagállamokban. Az eredményt mindig jelentésben foglalja össze, és a rendszer segít, hogy már korai szakaszban feltárják a visszásságokat. A lehetséges következmények eldöntésébe azután bevonják az Európai Parlamentet és a Tanácsot. Nyilvánvaló, hogy az új mechanizmussal Brüsszel a magyar és a lengyel panaszokra reagál, miután mindkettő ellen jogállami eljárás van folyamatban, illetve több ügy pedig az Európai Bíróság elé került. Magyarországgal kapcsolatban ilyen téma a CEU kiűzetése. A mostani lépés bejelentésekor Frans Timmermans külön kiemelte, hogy az Európai Bíróság ismét megerősítette: a jogállamiság döntő jelentőségű az EU működése szempontjából. Ezért a Bizottság továbbra is minden lehetséges eszközzel küzd a demokrácia megszegése ellen. A testület már most úgy határozott, hogy a lengyel bírák védelmében következő szakaszába lépteti a vonatkozó szerződésszegési eljárást. Ha Varsó nem reagál megfelelő módon két hónapon belül, akkor ezt a kérdést is az Európai Bíróság elé vihetik. Lengyelország előzőleg óvott a lépéstől, mondván, hogy az EU kétségbeesetten próbálja felszítani a vitát.

A jövőben minden évben megnézik, hogy a tagállamok mennyire tartják tiszteletben a jogállami normákat, mert Brüsszel megint nekifut, hogy a kormányok ne bocsáthassanak el független bírákat, illetve ne tömködhessék tele saját, engedelmes híveikkel az igazságszolgáltatást. Az új ellenőrzési mechanizmust a Bizottság jelentette be, hogy megállítsa a demokrácia visszaszorulását. Előtte Ursula von der Leyen igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, hogy győzelme fejében bármilyen engedményt tenne a közös értékek kapcsán. Azaz hogy nem tartozik semmivel a magyar és a lengyel kormánynak, amely segítette a hatalomra kerülését. Az új elképzelést Frans Timmermans alelnök tette közzé, aki már sok csörtét vívott Budapesttel és Varsóval az igazságszolgáltatás reformja miatt. Közölte, hogy a Bizottság évente teszi majd közzé jelentését, éspedig az összes tagról, miután a jogállamot több irányból is támadás érte az elmúlt 5 évben. Ily módon igyekeznek feltárni a jogállami gondokat, bárhol is jelentkezzenek azok. A javaslat eredetileg a németektől és a belgáktól származik, miután több közép-európai kormány kettős mércével vádolta meg Brüsszelt. Egy illetékes azt közölte, hogy szorosabbra igyekeznek fonni a hálót, nem pedig lazítani és ezzel egyetért von der Leyen is. 

Az ENSZ menekültjogi jelentéstevője sürgette, hogy a magyar kormány telepítse át máshová a menedékkérőket a „börtönszerű” tranzitövezetekből, annál is inkább, mivel a többi létesítmény jóformán üres. A világszervezet már korábban is bírálta a röszkei, illetve tompai tábort, ám most Felipe Gonzales a helyszínen tett látogatás alapján azt közölte, hogy a két helyen összesen 280 embert tartanak, a 60 százalékuk gyerek. A most elkészült jelentés kiemeli, hogy kiskorúakat nem szabadna őrizetbe venni státuszuk miatt. Azon kívül őket is kemény korlátozások sújtják, szögesdrótok között tartják őket, amit megfélemlítési kísérletnek lehet tekinteni, miközben a többi helyen nyugodtan el lehetne őket helyezni a szüleikkel együtt. A szakértő úgy fogalmazott: félő, hogy a cél az elrettentés. Hozzátette, hogy a hatalom ezt nem így ítéli meg, ugyanakkor nem indokolja, hogy miért csuk be gyermekes családokat. Arra is felszólított, hogy Magyarország fújja le a menekültügyi szükséghelyzetet, mert azt már nem támasztják alá a körülmények. Nem jönnek tömegesen migránsok, így nem lehet biztonsági megfontolásokra hivatkozni. De egyébként is az emberi jogok felülírják a szabályozást. A magyar külügyi tárca úgy reagált, hogy a kormánynak nincs szándékában lebontani a kerítést vagy enyhíteni álláspontján a bevándorlás ügyében.

Von der Leyen a magyar és a lengyel kormány szavazataival futott be kedden, noha aznap délelőtt beszédében kemény hangot ütött meg Kelet-Európával szemben. Ám 48 órával korábban a CDU főtitkárának megbízottja elérte személyesen Jaroslaw Kaczynskinál, hogy a Jog és Igazság képviselői az EPP jelöltjére voksoljanak Strasbourgban. Utána Mateusz Morawiecki miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott, hogy a PiS a mérleg nyelvének szerepét töltötte be. Az is világos lett, hogy a politikus a Fidesz szavazatai nélkül sem tudott volna győzni, bár programadó felszólalásában több ügyben is a jobboldali-konzervatív kormányok orrára koppintott. A végén mégis azok mentették meg. A kérdés az, hogy ezek után mit várnak el tőle, miután folyamatosan konfliktusban vannak Brüsszellel? Nos, céljuk az, hogy Bizottság vezetője legyen elnéző a jogállamiság ügyében. Orbán azt állította: ő dobta be az új jelölt nevét, hogy meghiúsítsa Timmermans reményeit. Ám amit azóta hallott a kiválasztottól, az aligha tetszett neki és társainak, hiszen a német politikus közölte: új mechanizmus lesz a demokratikus normák betartásának nyomon követésére. Továbbá, hogy az uniós támogatásokat a jogállami előírások teljesítéséhez kötik. A választás eredménye azonban arra utal, hogy az új tagok a beszéd ellenére is abból indulnak ki: lehetséges a kompromisszum a jogállam kapcsán. Itt a lélektanról is szó van, mert a jogállami vita csak a legeklatánsabb megnyilvánulása annak az elégedetlenségnek, amit az unió politikája Keleten kiváltott. A térség úgy látja, hogy Brüsszelben öntelt politikusok kiérleletlen ötletekkel igyekeznek kényszerzubbonyt húzni a nemzetállamokra. Magyarország különben azt a Trócsányi Lászlót akarja biztosnak, aki alatt meggyengült a jogállam. Von der Leyennek már itt színt kell vallania. De elképzelhető, hogy a jelölt már az EP-ben elvérzik. Az is benne van ugyanakkor a pakliban, hogy az új bizottsági elnök nem is terjeszti elő nevét Strasbourgban, mert egy nőt jobbnak tartana, tekintve a nemek egyenlőségét Ez azonnal megrontaná a viszonyt Orbánnal. Viszont von der Leyen arcát vesztené, ha a magyar politikus keresztül tudja vinni az akaratát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.