2019. augusztus 15., csütörtök

FURCSA ÜGYLETTEL SZEREZTE MEG A POSTAPALOTÁT AZ MNB

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.08.15.



Az épület felújítása még nem készült el, ám kiderült: a jegybank nem csak a Postapalotát vette meg a Pallas Athéné alapítványoktól, hanem az egész céget, amely a projektet bonyolítja, jórészt a cég adósságának megvásárlásával. Az alapítványok rekordösszeget, majdnem 200 milliárd forintot fektettek a saját cégeikbe. Ugyanakkor százmilliónyi vagyonuk ragadt be a felszámolás alatt álló NHB Bankba, akárcsak a brókerbotrányban érintett ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 31-ével megvásárolta a jegybank Pallas Athéné-alapítványainak vagyonkezelő cégétől az Optimum-Penta Ingatlanbefektetési Kft-t, a Széll Kálmán téri volt Postapalota tulajdonosát – tudta meg a hvg.hu az MNB-től és a vagyonkezelőtől, az Optima Zrt.-től.

A Penta 2016-ban vette meg a Postapalotát 22,3 millió euróért (mai árfolyamon 7,1 milliárd forintért), miután az alapítványok 2031-ben lejáró vállalati kötvények formájában 7,8 milliárd forintot tettek a cégbe – ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Penta kötvényeket bocsátott ki, amelyeket az alapítványok vásároltak meg. A cég a felújításra közel ekkora összegű hitelt vett fel, ehhez pedig az alapítványok nyújtottak biztosítékot, eredetileg államkötvények formájában, de azok 2018 szeptemberében lejártak, így pénzzel pótolták őket egy, az MKB Banknál vezetett hitelfedezeti számlán.

Az MNB 2018 júniusában jelentette be, hogy a 22,1 millió euró értékű felújítás után 45,3 millió euróért „tulajdonába kerül” a budai épület. A Postapalotára két hónappal később 11,2 milliárd forint értékű jelzálogot jegyeztek be az MNB nevére. Vagyis a Penta az alapítványoktól kapott kvázi kölcsönből vette meg a Postapalotát, az alapítványok kezességével felvett hitelből látott neki a felújításnak, végül pedig a jegybank megvásárolta az egész Pentát Postapalotástul. Itt még érdemes megjegyezni, hogy az alapítványok 2014-ben az MNB-től kapták a kezdőtőkéjüket (nem aprópénzről van szó, hanem több mint 260 milliárd forintról), azóta azt forgatják – jelen esetben úgy, hogy ingatlanbefektetést csinálnak az MNB-nek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.