2019. augusztus 3., szombat

SZENNYEZETT TALAJVÍZ BARANYA MEGYÉBEN, SZÜRREÁLIS HOMOKBÁNYA A BALATON-FELVIDÉKEN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2019.08.03.


Bemutattuk a becsődölt Budapesti Vegyiművek mérgező hagyatékát Baranya megyében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lévő homokbányát. Interaktív térképre tettük a történelmi Magyarország 1910-es anyanyelvi-etnikai viszonyait. Hadházy Ákos nyomán beszámoltunk arról, hogy a magyar rendőrség és egy belügyi cég érintett a Microsoft korrupciós botrányában. Megírtuk, hogy szennyvíz ömlik a Dunába a szentendrei Postás strand közelében, és megnéztünk egy dokumentumfilmet Kína terjeszkedéséről a világban.

Rákkeltő anyagokkal szennyezett talajvizű területen termelnek élelmiszert Hidason

A Budapesti Vegyiművek egykori hidasi gyáregysége mellett, ahol évtizedekig rákkeltő, toxikus anyagok szivárogtak a talajba és a talajvízbe, ma búzát és napraforgót termesztenek egy tartós környezetkárosodással érintett területen. A Greenpeace által kiperelt adatok szerint a környéken a talajvízben a tetraklórbenzolok koncentrációja a határérték több mint 1600-szorosa, a triklórbenzoloké pedig közel 1200-szorosa. Az Átlátszó kiderítette: a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma, a környékbeli kutakat és az ott termesztett növényeket mégsem ellenőrzik rendszeresen.

A vadhúsnak is vegyszerszaga van, a talajvízben terjed a halálos méreg Garén

Évtizedek óta mérgezi a talajt és a talajvizet a becsődölt Budapesti Vegyiművek sorsára hagyott veszélyeshulladék-tárolója a Baranya megyei Garén. A Greenpeace által kiperelt adatok szerint a talajban és a talajvízben a határérték több tízezerszeresét mérték halogénezett aromás szénhidrogénekből 2015-ben, de azóta sem történt kármentesítés. A kormány négy éve még elismerte, hogy tennivalója lenne az ügyben, mára viszont sorsukra hagyta az érintett településeket. A garéi polgármester megmagyarázhatatlan halálesetekről beszél, hivatalos adatok szerint a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma.

Tájseb a Balaton-felvidék szívében – a kormányhivatal titkolózik a kisörspusztai bányáról

Jövőre lejár a Kvarc-Ásvány Kft. környezetvédelmi engedélye, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban működő bánya rekultivációja hamarosan időszerű. De, hogy a ma már 112 hektárosra nőtt bánya felszámolása hogyan és miből lesz megoldva, arra sem a kormányhivatal, sem a bányát üzemeltető cég nem válaszol. A rekultivációra félmillió forintot különítettek el.

A héten emellett:
összefoglaltuk a Putyin elleni moszkvai tüntetések okait
- a Microsoft-botrány magyar szálait bogozgattuk Hadházy Ákos nyomán
megírtuk, hogy szennyvíz ömlik a Dunába a szentendrei strand közelében

- interaktív térképre tettük a történelmi Magyarország 1910-es anyanyelvi-etnikai viszonyait
- megnéztünk egy dokumentumfilmet Kína terjeszkedéséről a világban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.