2019. szeptember 13., péntek

"A RENDŐRSÉG LEHET BAJBAN, NEM PIKÓ ANDRÁS"

NÉPSZAVA
Szerző: ZOLTAI ÁKOS. BATKA ZOLTÁN
2019.09.13.


A rendőrség hasonló pártpolitikai játszmákba sodródik, mint a pártokat szelektíven bírságoló Állami Számvevőszék – állítja a Transparency International Magyarország. Pikó András szerint ügyüknek az a tanulsága, hogy az orosz módszerek már nálunk is jellemzőek......Kamupártok, Kubatov-lista: sohasincs eredmény
– Azt nem lehet állítani, hogy a választásokat érintő ügyekben a rendőrség ne indítana eljárást, más kérdés, hogy ezek nem vezetnek eredményre – mondta Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint egyes kamupártok ügyében például nyomozott a rendőrség, meg is állapította, hogy történtek ajánlóív-hamisítások, de azt nem tudta kideríteni, hogy ezeket ki követte el. Gyűjtésünkből kiderül: a hatóságok feltűnően lassúak, eredménytelenek, ha olyan ügyben kellene eljárniuk, amelyben a Fidesz kétes adatkezelését kellene vizsgálniuk.

– Emberek dolgoznak ennél az asztalnál, ahol most mi is ülünk – ezt válaszolta Pikó András a kampányközpontban, amikor arról kérdeztük: pontosan mi történik azon a képen, amelyet a Magyar Nemzet közölt, és ami miatt vélhetően az egész nyomozás elindult. Pikó szerint a képből semmiképp sem lehet arra következtetni, hogy ők tiltott adatrögzítést végeznek. A kulcskérdés az, hogy tiltott adatrögzítésnek csak az számít, amikor személyes információkról beszélünk. Ehhez képest Pikó közlése szerint ők nem csináltak mást, mint a kitöltött és az üresen maradt ajánlóívek azonosítóját rögzítették. Erre azért volt szükség, hogy tudják, melyik képviselőjelölthöz tartoznak az iratok, melyik önkéntes vette át, mikor érkezett vissza a központba és ki vette át az aktivistától. Ennek a rendszernek köszönhető az is, hogy miután észrevették két ajánlóív hiányát, rögtön vissza tudták nézni, kinél kell ezeket keresni, majd meg is találták a papírokat.

LEVELEZŐK 

A 2018-as választások előtt én is azok közé kerültem, akiket e-mailben keresett meg Bakondi György a fidesz.hu-s email-címéről anélkül, hogy valaha is megadtam volna az adataimat az kormánypártnak – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő civil, aki másfél éve feljelentést tett „jogosulatlan adatkezelés” miatt. Mondanom sem kell – folytatta –, hogy nem indult eljárás, elutasították a megkeresésemet. Ügyvédi tanácsra ekkor felszólította a Fideszt, Orbán Viktort és Bakondi Györgyöt, nyilatkozzanak az adatai kezeléséről – de válaszra sem méltatták. Forrásunk pert indított a Fidesz és Bakondi György ellen. Másfél év alatt odáig jutott, hogy volt két tárgyalás az ügyben. 

KUBATOV 

A kormánypárttól közismerten nem áll távol, hogy listázza szimpatizánsai személyes adatait. 2007-ben a Magyar Rádió tett közzé egy hangfelvételt, amelyen a Fidesz egyik állítólagos választókerületi koordinátora arra buzdította az akkori „szociális népszavazás” kampány kapcsán az aktivistákat, hogy ne is annyira az aláírásra hajtsanak, hanem tudják meg a felkeresettek párthovatartozását. A Fidesz akkori kampányvezetője, a jelenlegi főpolgármester, Tarlós István akkor úgy fogalmazott, nem látott olyan listát, amin a szavazókat megjelölték volna. 2010-ben a Kuruc.info tett közzé egy hangfelvételt, amely a fideszes fiatalok balatonszárszói nyári egyetemén készült. Ezen az akkori kampányigazgató, Kubatov Gábor hallható. Arról beszélt, milyen szavazó-nyilvántartási rendszert hoztak létre az elmúlt években. Szerinte ennek a segítségével győzhetett a fideszes Páva Zsolt a 2009-es időközi polgármester-választáson. A felvételen Kubatov azzal dicsekedett, hogy Pécsen 36500 szavazót „személyesen ismertek”, mindenkiről tudták a nevét, korát, s azt, hogy mennyire Fidesz-támogató, mi a telefonszáma, mobilszáma, e-mailcíme. A felvételen Kubatov azt is megpendítette, hogy Pécsen név szerint is tudták, „kik azok a komcsik”, akik nem Pávát vagy Fideszt támogatták. Kubatov azt is elárulta, hogy a Fidesz-elnökség elfogadta a javaslatát, miszerint a párt térjen át a pécsihez hasonló, országos nyilvántartásra. Bár az Országos Választási Bizottság (OVB) megállapította a jogsértést, és az ügyben az MSZP feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) személyes adatokkal való visszaélés gyanújával, az ügyészség gyakorlatilag azonnal visszadobta az ügyet, arra hivatkozva, hogy „nem találta megalapozottnak” a feljelentést. 

KAMPÁNYCSEND 

A 2010-es választásokon is előkerült a téma: ekkor arról készült hangfelvétel, hogy a XIII. kerületi Fidesz-pártirodából mozgósítottak a Kubatov-lista alapján, a kampánycsend idején. A Fővárosi Választási Bizottság megállapította, hogy jogsértés történt, ám a rendőrség itt is tétlen maradt. 

SOPRON 

2018 áprilisában az akkor még ellenzéki hangvételű Hír Tv szerzett meg egy soproni listát, amelyet szerintük a kormánypárt még 2014-ben készített a helyi egyházi vezetőkről, véleményvezérekről. A lista aprólékosan tartalmazta, hogy az egyes helyi hangadóknak milyen a kapcsolati köre, a személyisége, milyen emberi tulajdonságai vannak, illetve tanácsokat adnak, hogyan lehet megközelíteni és behálózni a célszemélyt. Mellettük szerepeltek az adott személyek adatai, elérhetőségei. A Fidesz soproni alapszervezete tagadta az ügyet. Az Együtt feljelentést tett, ám nincs nyoma a hatósági következményeknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése