2019. október 20., vasárnap

ÚTBAN VAN A KULTÚRA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2019.10.20. 


Csökkenő állami források, elmaradt fejlesztések, felmondó munkatársak, megtelt raktárak, azbesztpor és bizonytalanság – válságos állapotban az írott magyar kultúrkincs jelentős részét őrző Országos Széchényi Könyvtár, amelynek a Nemzeti Hauszmann Terv miatt kell mennie a budai Várból.

„Már az állagmegóvás is problémás, a raktárak tele, a folyosókon is könyvek állnak, nem tartják be a tűzvédelmi szabályokat, a liftek rendszeresen elromlanak, mondhatjuk, hogy kritikus a helyzet. Víz- és gázcsövek mennek át a raktárokon, ezekre évtizedek óta nem költöttek egy fillért sem. Az épület gépészete, szellőzési rendszere a hetvenes években készült.

A digitális robbanás óta a könyvtár nem felel meg az új felhasználói igényeknek, elavult infrastruktúra és meghaladott működési koncepció jellemzi” – sorolja egy, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) működését jól ismerő, neve elhallgatását kérő forrás, aki szerint a Hauszmann Terv beindulása óta az OSZK elveszítette érdekérvényesítő képességét. „Azóta a politika csak akadályt lát bennünk” – mondja.

Egy másik, szintén névtelenséget kérő forrás úgy fogalmazott, hogy „a könyvtár falain belül 1982-ben megállt az idő”. A Népszavának egy munkatárs pedig így nyilatkozott néhány hónappal ezelőtt: „Az ablakok 1985 óta nem láttak új festést, szétszikkadtak, van, ahol telente ujjnyi réseken fújja be a szél a havat. Tisztasági festés 20 éve nem volt az épületben, három belső lift már nem működik, hónapok óta nincs pénz a szerelők kifizetésére.

A dologi költségvetés az elmúlt években 150 millió forintra csökkent, miközben legalább 500 millióra volna szükség.” Az üzemeltetési működési hiány elérte a 800 millió forintot, a villanyszámlát legutóbb minisztériumi utasításra fizette ki az OSZK, mert már az Elmű fenyegetőzött, hogy kikapcsolja az áramot. Megkezdődött viszont „az irodabútorok cseréje, új bútorok, új számítógépek érkeztek, de az informatikusok zsinórban mennek el. A dolgozók negyven százaléka a garantált minimálbéren van, további húsz százalék 250 ezer forint alatt keres.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.