2019. november 12., kedd

DÉRI TIBOR: GYŐZNI KELLETT, MÁS VÁLASZTÁSUNK NEM VOLT, A VÉGSŐ CÉL AZ ORBÁNI TORZÍTÁSOK FELSZÁMOLÁSA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.11.12.


Igazán sikeres „bevándorló”, mondhatnánk a tizenegy éve Újpesten élő momentumos polgármesterről, Déri Tiborról. A harmincnégy éves tanárember az egyesült ellenzék közös polgármesterjelöltjeként indult, s dinamikus kampányával meglepetésre legyőzte a megdönthetetlennek látszó Wintermantel Zsoltot, a Fidesz nyolc éve regnáló polgármesterét. Wintermantel a polgármesteri címet a húsz évig egyeduralkodó Dercze Tamástól örökölte. Újpest a kerület baloldali szavazóbázisa ellenére „nem jobboldali” polgármestert még nem választott. A szövetségesek a hályogkovács biztonságával vágtak a nagy kalandba. Mérés, mozgósítási lista nem volt, a plakátok is szerényebbek voltak. De Wintermantel érezhette a vészt, választás előtt soha ennyi nyugdíjaskrumplit nem osztott. De az ellenzék fővárosi menetelése az újpesti Fideszt is elsodorta. Az egyesült ellenzék az összes egyéni mandátumot elhódította.

Ha hat párt, egyesület áll össze egyetlen grandiózus választási tömbbe, hogy zajlik egy közösségi kampány? Ki ad bele pénzt, munkát, ki adja pusztán a nevét?

– Ez önmagában is meglepetés volt. A magáét mindenki beletette, nekifeszült, aki a csapatban volt.

A tavalyi országgyűlési választások után zajlott az ellenzék „Mi vagyunk a többség” jelszóval kísért tüntetéssorozata. Mintha akkor ébredtek volna fel. Kiderül, hogy a „többség”, ha nem tudja magát megszervezni, szánalmas kisebbség lesz. Ezt persze előre is látni lehetett.

– Ez sajnos így van. De Újpesten akkor is az ellenzék győzött. Még aznap telefonáltam a többieknek: gyerekek, jöjjünk össze, nézzük meg, tudunk-e valami tenni. A helyi politika nem ideológiák harca. Hat helyi szervezetről volt szó, az MSZP-ről, a DK-ról, a Momentumról, az LMP-ről, a Párbeszédről és a Jobbikról. Májusban zajlott az uniós választás. Bár a Momentum nem szerepelt rosszul, összességében katasztrofális eredményt hozott. Az ellenzék mélyponton volt.

A renitens KDNP-st, Szalma Botondot ön javasolta. Szalma családi okból visszakozott.

– Győzni kellett. Más választásunk nem volt. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy megtaláljuk az ellenzék arcát, nyerő emberét. Két-három névben gondolkodtunk. És végül engem választottak.

Amikor láttam, milyen fiatal, külsőre szinte még kamasz, azt hittem, szükségmegoldás született. Egy fiatal tanár sokat nem veszíthet. Tapasztalatot talán nyerhet.

– Hogy miért én kerültem képbe, tegnap, a közgyűlés alakuló ülése után pár korty bor mellett beszéltük meg. Két név maradt a táblán, én és a szocialisták első embere, Trippon Norbert. Ő maga engem javasolt, és így az a döntés született, hogy induljak el én. Az szólt mellettem, hogy lepjük meg az ellenfelet, hogy bár viszonylag ismeretlen vagyok, nem tudnak betámadni. Nincs vagyonom, nincsenek cégeim, van gyönyörű feleségem, három kisgyerekem és egy kutyám. Tizenegy éve élünk a kerületben, kilenc éve vettünk itt lakást, azóta szól ide a lakcímkártyám, jog szerint is újpesti vagyok.

Nem hátrány-e a történelmi (pontosabban irodalomtörténeti) név?

– Nem. Én pontos i-vel írom a nevemet. Valamelyik távoli felmenőm a felvidéken magyarosított Dérire. Az emberek tréfásan kérdezik: csak nem az író?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.