2019. november 5., kedd

KISS AMBRUS: AZ NEM TÖRTÉNHET MEG, HOGY AZÉRT NEM MŰKÖDIK A VÁROS, MERT BÉNÁZÁS VAN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.11.05. 


- Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese a Mércének adta első interjúját.

- Amiből kiderül: mögötte ugyan nem áll párt, de a főpolgármestertől jövő mandátuma erős.
- Egy város irányítása, ahogy egy országé is, sok érdek harmonizációja által tud csak működni.
- A kormánynak sem áll érdekében ellehetetleníteni Budapest életét.
- Az ellenzéki pártok számára az egyetlen járható út az, ha együttműködnek.

Diószegi-Horváth Nóra: Régóta ismeri Karácsony Gergelyt?

Kiss Ambrus: Nem is tudom pontosan. Politikai elemzőként azért van az embernek érintkezése a politika világával, talán valamelyik tévéműsorban találkoztunk, és váltottunk néhány szót. Aztán az Új Egyenlőség egyik rendezvényén vendégünk is volt.

És akkor egyszer csak csörgött a telefon, és Karácsony megkereste egy ajánlattal?

Szeptember elején csörgött a telefon, és azzal keresett meg, hogy igyunk egy kávét. Aztán elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mi lenne, ha közösen dolgoznánk. És ez aztán fokozatosan alakult, hogy a közös munka valójában, formalizáltan mit jelentene, milyen területeket érintene.

És mit jelent pontosan?

Karácsony Gergelynek az a helyettese leszek, aki nem részterületeket felügyel. Az önkormányzat összehangolt működtetéséért lesz felelősségem, illetve a költségvetés előkészítése és végrehajtása lesz a feladatom. Mindez azt is jelenti, hogy igazgatási ügyekben a főpolgármester általános helyettese leszek. Ebbe sok minden beletartozik, például a már bejelentett Fővárosi Érdekegyeztető Tanács működtetése is, ami kifejezetten a szívügyem.

Miért pont ez?

Mert hiszek abban, hogy egy város irányítása, ahogy egy országé is, sok érdek harmonizációja által tud csak működni. És ez csak úgy lehetséges, hogy ha formalizáljuk a társadalmi párbeszéd intézményeit, ha transzparens módon tesszük mindezt, a szereplők világosan vesznek részt a munkában, és a nyilvánosság számára is egyértelmű, hogy mi folyik az egyeztetéseken.

Hogy nézne ez ki a gyakorlatban?

Amikor Karácsony Gergellyel beszélgettünk arról, hogy együtt dolgozzunk, volt egy olyan felvetésem, hogy több legyen ez az 5 év, mint egy város menedzselése. Mutassuk meg, hogyan lehet kormányozni egy ekkora várost, mutassuk meg azokat a magatartási mintákat, amelyek szerintünk kívánatosak a politika világában. Ilyen magatartásminta az is, hogy egyeztessünk, folytassuk le a társadalmi párbeszéd minden formáját, és ne csak a szakszervezetekkel és munkaadókkal, de a civil szervezetek bevonásával is alakítsuk ki a döntéseket. És amit Karácsony Gergely is elmondott: hogy a budapestiek bevonásával is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.