2019. december 12., csütörtök

NEMZETKÖZI JELENTÉS: ORBÁNÉK AZ EU ORRA ELŐTT SZEDTÉK DARABJAIRA A FÜGGETLEN SAJTÓT MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2019.12.12.


Szisztematikusan építették le a sajtószabadságot Magyarországon, ráadásul a magyar kormány exportálná is az illiberális média-modelljét – állapítja meg egy a magyarországi médiahelyzetről készüt nemzetközi jelentés. A dokumentumot több ismert nemzetközi szakmai szervezet – International Press Institute (IPI), Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Reporters Without Borders (RSF), East Europe Media Organisation (SEEMO) – készítette, küldötteik novemberi budapesti látogatása alapján.

Orbánék az EU orra előtt szedték darabjaira a független sajtót Magyarországon – fogalmaz a tanulmány, melyhez többek között fővárosi és vidéki újságírókkal és civilekkel, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel november végén lefolytatott beszélgetéseket használtak fel a szerzők. A jelentés emlékeztet a Magyarország ellen folyamatban lévő, 7-es cikkely szerinti eljárásra, s arra, hogy az Uniónak nagyobb szerepet kellene vállalnia az olyan alapvető értékek védelmében, mint a sajtószabadság, a szólásszabadság és a médiapluralizmus.

A szakértők a kifogások között sorolják, hogy uniós tagállamban eddig példátlan mértékű kontrollt szerzett a média felett a magyar kormány, s 2010 óta szisztematikusan hallgattatta el a kormánykritikus médiumokat, hitelteleníteni próbálja a független lapok újságíróit, korlátozza a sajtószabadságot és a médiapluralizmust, megosztotta az újságírói közösséget és tudatosan egy teljesen torz médiapiacot teremtett.

A jelentés számon kéri az Európai Bizottságon, hogy elnézi egy tagállamnak, hogy nyíltan támadja a demokrácia fontos eszközét, a médiát. A jelentést készítő szakemberek kérdésére Kovács Zoltán tagadta, hogy bármilyen probléma lenne a sajtószabadság vagy a médiapluralizmus terén Magyarországon. Hozzátette, hogy szerinte nem a média feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig valójában politikai aktivisták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.