2020. április 6., hétfő

KÉTÉLŰ FEGYVEREK – KITŐL ÉS MITŐL KELL FÉLNI A JÁRVÁNY IDEJÉN?

168 ÓRA
Szerző: BÁNHIDI EMESE
2020.04.05.


A helyzet kulcsa a félelem. Közösségi portálokon érzékelhető: egyre többen aggódnak amiatt, vajon nem alakul-e ki a mostani állapothoz képest is veszélyesebb bűnözési hullám a járvány következtében. Hogy a félelem terjed és komoly reakciókat vált ki, arra jó példa a katonaság megjelenése éppúgy, mint az, hogy egyes önkormányzatok megpróbálnak létrehozni valamiféle helyi kis erőszakszervezetet – a helyi erőszakkal szemben. A helyzet rengeteg kérdést vet fel.

Megijesztik a járókelőket, hogy ráköhögnek, ha nem adnak pénzt, vagy becsöngetnek idős emberekhez, hogy vírustesztet hoztak, aztán rabolnak – ilyen és hasonló hírekről halottunk az elmúlt hetekben. Van olyan település, ahol működik polgárőrség, ennek ellenére a polgármester önkénteseket toboroz. „Optimális” rendvédelmet akar megszervezni a rendkívüli időszakban „ötven, utasítást elfogadó és végrehajtó” férfival, akik az ő „parancsnoksága” alatt biztosítják majd a rendet a településen.

„Ilyen nincs! Polgármester nem toborozhat embereket semmire!”

– mondta egyértelműen Hoffman István, az önkormányzati törvény szakértője. Az ELTE ÁJK tanára szerint sajnos a magyar polgármesterek mindenhatónak képzelik magukat. Veszélyhelyzetben a polgármester – a képviselő-testület felhatalmazása nélkül – egy személyben gyakorolhatja az önkormányzati jogokat, de amihez joga testületi felhatalmazással sincs, az nélküle sincs. A közrend, a közbiztonság fenntartása állami feladat.

Az önkormányzatnak törvény szerint eleve nincs nagy mozgástere a bűnözés visszaszorításában. Létrehozhatja a közterület-felügyeletet, amelynek jogkörét a 2012-es évi 120. törvény szabályozza. Ezek az önkormányzati alkalmazottak átmenetet jelentenek a polgárőrök és a rendőrség között, hordhatnak maguknál gázspray-t és sokkolót, önvédelemre használhatják is azokat, valamint fizikai erővel is feltartóztathatják a bűnözőket a rendőrség kiérkezéséig. És az is igaz, ha nekik behúz valaki egyet, az ugyanolyan hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, mintha rendőrrel tennék. De nagyjából ennyi – mondja Hoffman.

Az elmúlt napokban a hajdúsági Polgáron és a Pest megyei Sződligeten az önkormányzat hirdette meg: részlegesen korlátozzák a lakosság szabad mozgását. Erre is jött a kormány pontosítása: kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön korlátozzák vagy tiltsák a lakosság szabad mozgását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.