2021. december 30., csütörtök

TAVASSZAL ÚJABB NÉPSZERŰ VAKCINÁTÓL KELL BÚCSÚT VENNI IDEHAZA

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.12.30.


Az új év előtt újraértékelte vakcinabeszerzési terveit a kormány, és ahogy a december 21-i tájékoztatón Orbán Viktor is megerősítette, Magyarország 9,5 milliót igényelt az uniós beszerzés keretében az omikron variáns ellen kifejlesztendő Biontech-Pfizer-oltóanyagból. Ahogy korábban írtuk, erre részben azért lehet szükség, mert ha a harmadik oltások száma az első-másodikét közelítené, akkor az eddigi vakcinapreferenciák alapján elfogyna itthon a Pfizer oltóanyaga.

Ettől főleg akkor kell tartania a kormánynak, ha az omikron miatt elkezd kialakulni egy ötödik járványhullám Magyarországon. Korábban ugyanis megfigyelhető volt, hogy mindig a járványok felszálló ágában ugrik meg az oltási hajlandóság. Ráadásul minden külföldi adat arra mutat, hogy az omikron ellen különösen fontosak az emlékeztető/harmadik oltások (ez értelemszerűen a már létező vakcinákra vonatkozik). Mivel felnőtteknek való Pfizerből már csak körülbelül 2,3 millió adag van idehaza, míg harmadik oltást 3 millióan is beadathatnának maguknak, nagy roham esetén már a választások előtt is kimerülhetne a készlet.

Az igényeket növelheti az is, hogy az állami alkalmazottak egy részének január 1. után már fizetés nélküli szabadsággal kell szembenéznie, ha nem oltatta be magát, vagy nem mutatott be orvosi igazolást arról, hogy ez számára nem ajánlott. (Akik nem találkoznak ügyfelekkel, azoknál ez a határidő február 15.)

Más kérdés, hogy Orbán Viktor szavai alapján csak az év második felében kezd el érkezni a 9,5 milliós kontingens. Így ha tényleg egy új oltakozási fellendülés alakulna ki, akkor az utóbbi hónapokhoz képest egy ideig nagyobb szerepet kellene adni más vakcináknak is.

Erre egyébként a lejáratuk miatt is szükség lenne. Persze nem a Szputynik esetében, mert abból az utolsó adagok szavatossága is lejárt november közepe táján, és összességében közel 200 ezer dózist, a beszerzett mennyiség nem egészen tizedét selejtezni kellett. A Janssen és a Sinopharm esetében egyelőre nem égető kérdés a szavatosság, hiszen ezeket – megfelelően tárolva – két évig is fel lehet használni. (A Pfizernél egyébként nemrég módosították a felhasználhatósági időt hatról kilenc hónapra.)

Az idehaza alkalmazott oltóanyagok közül az Astrazeneca szavatossági ideje hat, a Modernáé – a meghosszabbítása után – kilenc hónap. A kormányzati megszólalások alapján azt gondolhatnánk, hogy az előbbit fenyegeti inkább a lejárat, de ez csak akkor lenne igaz, ha nem vennénk figyelembe a külföldi értékesítést és adományozást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.