2022. március 17., csütörtök

NEM SOK JÓT JELEZ, HOGY LEGUTÓBB AZ ARAB TAVASZ ELŐTT VOLT ILYEN DRÁGA AZ ÉLELMISZER

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.03.17.


Az alapvető mezőgazdasági termékek és élelmiszerek világpiaci árai már az ukrajnai orosz inváziót megelőzően is évtizedes csúcsokat ostromoltak, és a háború megindulása után történelmi csúcsra emelkedtek: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 95 agrár- és élelmiszeripari termék árából álló élelmiszerár-indexe reálértéken, tehát inflációval korrigálva az 1960 óta tartó adatgyűjtés kezdete óta sosem volt még olyan magas, mint idén februárban.

Ezt a háború tovább súlyosbíthatja. Ukrajna fekete-tengeri kikötői az orosz ostrom miatt leálltak, ezért az ukrán készletekből betárazni vágyó közel-keleti és észak-afrikai országok nem jutnak ellátmányhoz. Az idei termés is veszélyben van: lassan a tél végével el kell kezdeni vetni, de a háború miatt nem világos, hogy ez sikerül-e majd. További gond a háborúhoz köthető munkaerőhiány: az idénymunkások egy része elmenekült, másik részük beállt harcolni – nyilatkozták a Financial Timesnak és az Economistnak elemzők és termelők.

A harcok közvetlen pusztítása mellett a közvetett kereskedelmi és logisztikai problémák, például a műtrágyához, rovarirtó szerekhez és vetőmagokhoz való hozzáférés is veszélybe került, amit súlyosbít, hogy Oroszország és Kína, két fontos műtrágyatermelő egy ideje korlátozza az exportot. A potenciális globális hatásokat jelzi, hogy Brazília, a világ egyik legfontosabb élelmiszer-exportőre például a mezőgazdasági kálium majdnem felét Oroszországból és Belaruszból szerzi be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.