2022. június 30., csütörtök

AZ ORBÁN-KORMÁNY SEMMI ÁRON NEM MOND LE AZ OROSZ GÁZRÓL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.06.30.


A magyar kormány még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargóról, mivel hazánkban ez "gyakorlatilag a gazdaság és az ország működőképtelenségét jelentené”. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Nincs döntés az uniós vezetők részéről abban, hogy Magyarország megkapja-e a Covid helyreállítási alap rá eső részét, azaz 15,5 milliárd eurót (mintegy 6000 Eurót a mai árfolyamon) – számol be a legfrissebb fejleményekről az amerikai Wisconsin állam konzervatív talk rádiója (WSAU) és a US News and World Report a Reuters alapján. Mint köztudott a hét elején járt le a határideje annak, hogy a magyar kormány írásban elküldje válaszát Brüsszel kifogásaira az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében. A magyar kormánnyal való egyeztetés során számos kérdésben haladást értünk el, de maradt még néhány tisztázandó ügy – tekintve a korrupcióellenes és az oktatási intézkedéseket – fogalmazott a Reuters megkeresésére az illetékes uniós szóvivő, hozzátéve, az egyeztetések folyamatosak, illetve megkezdődött a kormány által megküldött levél tartalmának feldolgozása. Az Európai Bizottság különös tekintettel lesz a közbeszerzések ellenőrzésére, mert elfogadhatatlan, hogy csak egy ajánlattevő van egy-egy pályázatra, illetve gyakran tapasztalható összeférhetetlenség a pályázóval szemben és korrupció kíséri végig a folyamatot. Az csalás elleni hivatal, az OLAF felmérése szerint hazánknak az uniós pénzekkel történő visszaélése 4%-os, míg a tagállamoknál átlagban ez a mutató 0,36%-os. Ursula von der Leyen hivatala egy hónap múlva küldi meg válaszát a magyar kormány most benyújtott levelére.

A kormány által bevezetett veszélyhelyzet, illetve az annak nyomán életbe léptetett rendeleti kormányzás lehetővé teszi, hogy teljes kontroll alá vegye az energetikai cégeket, azok operációs rendszerét, azaz átvegye az irányítást a FGSZ- és tartalékolás, az olajipari-, a fűtésrendszerek, szénkitermelés felett, amennyiben az ellátás akadozna – ezt tartalmazza a kedden aláírt kormányfői rendelet – számol be tényszerűen a történésekről a New York-i részvénytőzsde, a Nasdaq portálja a Reuters alapján.

A politikai botrányokról elhíresült balatonőszödi üdülő ukrán zsidó menekülteket fogad be, gyakorlatilag egy menekülttáborrá alakítják át – olvashatjuk a The Jerusalem Postban, de még a clevelandi Jewish Newsban is. Az üdülő teljes renoválásáról az EMIH vezetője, Köves Slomó beszélt a Jewish Telegraph Agencynek is. Eddig pár tucatnyi zsidó menekültet tudtak elhelyezni, de ütemesen haladnak az átalakítások, s elkészül a 664 fő befogadására alkalmas kóser étterem is a kormány és a Chabad közösség közös működtetésében. A munkálatokat hat héttel az oroszok Ukrajna elleni háborújának megindítása után kezdték el. Mindenesetre alapítványt is létrehoznak a havi 600 ezer dollárba kerülő menekülttábor működésiének finanszírozására. A konkrét és átvitt értelmű építkezés egyébként része annak a világszerte beindult mozgalmi szerveződésnek, amely 1200 új ortodox iskola megnyitását tűzte ki célul. A cikk egyébként szól Balatonőszöd jelképes jelentéséről is, hisz Orbán hatalomra jutásának szimbolikus létesítménye lett.

Дмитрий Ветчинкин tollából született a moszkvai Красная Весна újságban megjelent kétrészes elemzés, amelynek első darabjában az Ukrajna és Magyarország kapcsolatában beállt változásról megállapítja – propaganda jelleggel – megállapítja, hogy az utóbbi hónapokban a kárpátaljai magyarok egyre ellenségesebbek az ukránokkal szemben és ezért egyre nyilvánvalóbb a történelmi anyaországhoz való csatlakozásukat kifejező törekvésük. A szeretettől a gyűlöletig alcímmel közölt írás első bekezdésében azt állítja, hogy a közszolgálati médiából dől a ruszofóbia. Innen aztán eljut a cikk a szélsőséges ukrán nacionalistákig

Magyarország nem mond le az orosz gázról, s ennek témája még csak nem is vita tárgya a magyar kormányban – fogalmazott Szijjártó Péter a héten Luxembourgban, amiről az orosz Царьград honlap is beszámolt. A magyar külügyminiszter az uniós miniszterek tárgyalásán kijelentette, ilyen kompromisszumot nem hajlandó kötni Magyarország, mert az orosz gáz nélkül az ország működőképessége lebénul.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.