2023. március 21., kedd

PEKINGI PARLAMENT – SOK HŰHÓ...

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2023.03.17.


A minap menetrendszerűen összeült a kínai törvényhozás, és (menet)rendszerszerűen rábólintott a kommunista pártvezetés alaposan előkészített döntéseire. Amióta bevezették az ötévente késő ősszel megtartandó pártkongresszusokat, a rá következő márciusban mindig lebonyolítja éves ülését az Országos Népi Gyűlés (parlament), hogy rányomja szentesítő pecsétjét a korábban megtervezett személyi és szervezeti változásokra. A hét elején befejeződött ülésszak ezúttal is „hozta a tervet”.

Emberfia nincs, aki azt állítaná, hogy a kínai törvényhozás ülésszakát más jellemezné, mint az unalom. Amikor a Nép Nagy Csarnokában március 5-én összegyűlt a csaknem háromezer küldött, kevesen számítottak hevenyészett meglepetésekre. Úgy is lett. Ment minden, mint a karikacsapás.

Ahogy mindenki tudta és várta, Hszi Csin-ping pártfőtitkárt a harmadik ötéves mandátumára is „megválasztották” a Kínai Népköztársaság elnökévé. Ennek a döntésnek már 2018-ban megágyaztak, amikor eltörölték azt a korábbi szabályt, hogy egy állami csúcstisztséget csak két ötéves perióduson át lehet betölteni. Hszi ezzel ugyanazt tette, mint Putyin (aki egyébként elsőként gratulált mostani újraválasztásához), és megnyújtott hatalomkoncentrációját tekintve maói magasságokba emelkedett.

A többi személyi mozgás is pontosan prognosztizálható volt. Tükrözte azt a hatalmi felállást, ahogy az októberi pártkongresszus végén „erősorrendben” bevonult az új félistenek tanácsa, a Politbüró Állandó Bizottságának hét tagja. Élén Hszi főtitkárral, akit most az állami vezetés másik legfőbb tisztségére, a Központi Katonai Bizottság elnökének is „újraválasztottak”. Persze egyhangúlag. Az államfői rang mellett ez a főparancsnoki tisztség a legfőbb hatalmi poszt. Ám valamennyit egy személyben a valós vezér, a pártfőtitkár irányítja. Ez az egyetlen személy pedig – ahogy Pekingben mondják – „mindennek az elnöke”...

Őt az akkori ünnepélyes bevonulás második helyén Li Csiang korábbi sanghaji párttitkár követte, akit mindenki a kormányfői tisztség várományosaként könyvelt el. Okkal. Elődje, a reformer hírében álló, két mandátumát kitöltő Li Ko-csiang már korábban bejelentette, hogy – bár életkorából adódóan posztot válthatott volna a vezetésben – lemond valamennyi tisztségéről. Netán belátta, hogy a túlhatalmat fölhalmozó Hszivel szemben nincs helye semmiféle különvéleménynek. Vasfegyelemmel elmondta ötéves összefoglaló beszámolóját, majd nagy taps közepette búcsút intett.

Az új második ember, a hatvanhárom éves Li Csiang soha nem töltött be országos közigazgatási vezetői tisztséget, de sikerességére van egy „garancia”: évtizedek óta Hszi főnök lojális beosztottjaként igazolta a belé fektetett bizalmat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.