2024. január 25., csütörtök

NYUGDÍJASOKNAK INDÍTOTT VIDEÓSOROZATOT AZ MSZP

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2024.01.25.


Videósorozatot indított nyugdíjjal kapcsolatos, praktikus kérdésekben Korózs Lajos, az MSZP alelnöke. Többek között arról is beszélt, mit tehet egy idős ember, ha krízishelyzetbe került.


A Facebookon, illetve a Youtube-on is látható első videóban Korózs Lajos arról beszélt, hogy kinek, mikor és hogyan jár a méltányossági nyugdíjemelés. Eszerint ezt bárki igényelheti, aki betöltötte az irányadó nyugdíjkorhatárt, amely a múlt év óta már egységesen 65 év.

A megváltozott munkaképességűek közül csak azok kérhetnek méltányossági nyugdíjemelést, akik özvegyek is. Olyan özvegy is kérhet méltányossági nyugdíjemelést, aki tartósan beteg vagy fogyatékos gyereket nevel. A lényeg, hogy az ő jövedelme ne haladja meg a 120 ezer forintot – hangzik el a videóban. A szocialista politikus elmondta, hogy a méltánylást indokolni kell; általában azért kér valaki méltányossági nyugdíjemelést, mert alacsony a nyugdíja és abból a pénzből nem tud megélni, vagy váratlan helyzet alakult ki az életében. Fontos továbbá, hogy minden dokumentumot, okiratot mellékelni kell az igényléshez, amit az Államkincstárnál, illetve a megyei illetékes társadalombiztosítási szervnél lehet benyújtani, adatlapon keresztül. A megítélt összeg nem lehet kevesebb 3000 forintnál és nem haladhatja meg a 8000 forintot sem.

A második videó a nyugdíjasoknak adható egyszeri segélyről szól: ebben Korózs Lajos olyan élethelyzetekről beszél, amikor nem várt esemény következik be egy ember életében. Példaként említi a természeti katasztrófákat, tartós betegséget vagy balesetet, továbbá, amikor elveszíti valaki a hozzátartozóját. „Egy bizonyos jövedelemhatáron belül lehet fordulni egyszeri segélyért, aki öregségi nyugdíjban részesül, özvegyi nyugdíjban részesül, szülői nyugdíjban részesül, vagy árvaellátásban részesül, pontosabban a kettőnek valamilyen kombinációja is fennállhat, hiszen lehet valaki olyan, aki özvegy és egyben árva ellátásban részesülő gyermeket is nevel. A lényeg az, hogy itt a jövedelemhatár 100 ezer forint abban az esetben, ha valaki közös háztartásban él valakivel, és 120 ezer forint akkor, hogyha egyszemélyes háztartásról beszélünk” – mondta el az MSZP alelnöke. Az egyszeri segélyhez kérelmet kell benyújtani, és ebben leírni, mi az a körülmény, ami miatt rászorul erre az egyszeri támogatásra, illetve ezzel kapcsolatban mellékelni kell további dokumentumokat.

„Felhívnám a figyelmet arra, hogy itt nem kell szívbajosnak lenni, hiszen mivel alacsony a jövedelme, ebben lehet egy elmaradt közüzemi számla, lehet egy megugrott gyógyszerszámla. Lehet egy orvosi ellátás vagy kórházi egészségügyi intézményben történő ellátás költsége, amelyet nem tudott mondjuk fedezni valaki, vagy csak nagyon bajosan tud fedezni. Esetleg a megnövekedett gyógyszerköltségekről egyfajta igazolást, hiszen tudjuk jól, hogy a receptek jelentős része ma már a felhőbe kerül, és onnan töltik le a gyógyszertárakban, de a lényeg az, hogy valamilyen igazolásnak lenni kell, amely indokolja az egyszeri segélynek a benyújtási igényét” – hangzott el a videóban.

Az utolsó videó a méltányosságból történő nyugdíjmegállapítást járja körbe. „Meglehetősen pikáns az ilyen helyzet, mert föltehetjük a kérdést, hogy miért akar valaki nyugdíjat magának, mikor nincs is meg a szükséges szolgálati ideje” – tette fel a kérdést Korózs Lajos. A videóban elhangzik: legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezni kell annak, aki saját jogon járó öregségi nyugdíjban szeretne részesülni, vagy legalább 15 évvel, ahhoz, hogy résznyugdíjban. Ha legalább 50 százalék szolgálati idővel rendelkezik valaki, akkor már fordulhat méltányosságból nyugdíjmegállapítási kérelemmel a nyugdíjigazgatósági szervezethez.

Az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a települési önkormányzatoknál és Budapesten, a kerületi önkormányzatoknál vannak olyan igazgatási szakemberek, akik segítenek az internetes kitöltésben, vagy a papíralapú igénylések benyújtásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.